Kína is képviseltetni fogja magát?

IMF: Christine Lagarde nagyon elégedett pekingi látogatásával

Nagyfokú elégedettségének adott hangot csütörtökön pekingi megbeszéléseivel kapcsolatban Christine Lagarde francia pénzügyminiszter, aki indul a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói székéért.

2011.06.09 07:02MTI

Lagarde a pályázatát bemutató világkörüli út keretében járt a kínai fővárosban, ahol szerdán megbeszélést folytatott Vang Csi-san (Wang Qishan) miniszterelnök-helyettessel, Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszterrel, Hszie Hszü-zsen (Xie Xuren) pénzügyminiszterrel és Csou Hsziao-csuan (Zhou Xiaochuan) jegybankelnökkel.
   
Lagarde az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban úgy vélte, "nagyon igazságos lenne", ha az IMF vezetőségében "a legmagasabb szinten" Kína képviselői is helyet kapnának.
   
Lagarde beszélt arról is, hogy kedvező változásnak látja a nagyon alulértékelt kínai nemzeti fizetőeszköz, a jüan felértékelését, amelyet szerinte folytatni kell.
   
Jang Csie-cse kínai külügyminiszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy az IMF vezérigazgatói székéért folyó versengés még nyitott, és nagyon sok jó jelölt akad a tisztségre.
   
Az IMF előző vezérigazgatója, a francia Dominique Strauss-Kahn május 19-én lemondott, mert szexuális bűncselekményekkel gyanúsították meg.
   
Az IMF következő vezetőjét június 30-án fogja megválasztani a 24 tagú igazgatóság. Az érvényes szavazati eljárás szerint az európai országok és az Egyesült Államok nagyobb súllyal érvényesíthetik az akaratukat. A BRICS-országok, vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika május végén nyilatkozatban támogatták az "elavulttá vált íratlan szabályok elhagyását", miszerint az IMF vezetőjének európainak "kell" lennie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.