Ismertette jelölésének hátterét

IMF: Christine Lagarde bemutatkozott Pekingben

Hírügynökségi jelentésekből kiderül: pályázatának lényegét és jelöltségének hátterét igyekezett megvilágítani kínai vendéglátóinak Christine Lagarde francia pénzügyminiszter, aki indul a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói székéért.

2011.06.08 16:06MTI

"Jó megbeszélést folytattunk, ő (Lagarde) ismertette jelölésének hátterét; én igen figyelmesen hallgattam" - jegyezte meg újságírók előtt a Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter Pekingben, miután találkozott a francia miniszterasszonnyal. Kifejezte, hogy Kína számára fontos kérdésről van szó, de nyílt állásfoglalás helyett csak annyit mondott: "a terep nyílt".
   
"Nem azért jöttem, hogy hivatalos támogatást kérjek Kínától, de remélem, hogy bemutathatom a pályázatomat" - hangoztatta Lagarde, amikor találkozott Vang Csi-san (Wang Qishan) miniszterelnök-helyettessel. A nyilvánosság előtt még kijelentette: Kína nagyon fontos az IMF számára. Megerősítette még, hogy fontosnak tartja a pozícióra történő kiválasztás "nyílt, átlátható és érdemekre alapozó" rendjét.
   
A megbeszélésekről kiadott kínai közlemény szerint Vang és Lagarde nézetet cserélt a G20-ak cannes-i csúcstalálkozójáról, a nemzetközi pénzügyi szervezetek reformjáról, valamint a nemzetközi gazdasági normákról és szabványokról is. A francia pénzügyminiszter korábban felkereste a kínai jegybankot is, ahol tárgyalt annak kormányzójával.
   
A Nagy-Britannia, Németország és más európai államok támogatását bíró Lagarde Pekinget megelőzően Újdelhiben járt, ahol az indiai pénzügyminiszter annyit mondott: az IMF vezérigazgatóját nem nemzetisége, hanem érdemei és szaktudása alapján kell megválasztani.
   
Az IMF következő vezetőjét június 30-án fogja a 24 tagú igazgatóság megválasztani. Az érvényes szavazati eljárás szerint az európai országok és az Egyesült Államok nagyobb súllyal érvényesíthetik az akaratukat. A BRICS-országok, vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika a május végén nyilatkozatukban támogatták az "elavulttá vált íratlan gyakorlat elhagyását", miszerint az IMF vezetőjének európainak "kell" lennie.
   
John Lipsky az IMF jelenlegi vezetője, aki Dominique Strauss-Kahn lemondása után vette át a posztot, szerdán Tokióban kijelentette: meggyőződése, hogy a kiválasztás során egy nagy tehetségű, energikus és nagy hatékonyságú vezérigazgató kerül az IMF élére. Sajtójelentések szerint Lipsky csütörtökön Pekingben lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.