A Manpower 39 országot vizsgált

Magyarországon a világátlagnál könnyebb felkészült szakembereket találni

A Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből kiderül: a magyar vállalatok a globális átlaghoz képest könnyebben találnak szakmailag jól felkészült, tehetséges munkatársakat.

2011.05.20 18:53MTI

A nemzetközi csoport 39 ország közel 40 ezer munkáltatóját interjúvolta meg arról, mennyire okoz nehézséget nekik, hogy adott munkakörökbe megtalálják a megfelelő embert. Az összeállításból kiderül, hogy globálisan nagyjából minden harmadik cégnek vannak e tekintetben nehézségei (34 százalék), míg Magyarországon a megkérdezetteknek 23 százaléka számolt be erről.
   
Az átlag azonban nagy eltéréseket takar: a lista élén Japán áll, itt a megkérdezettek 80 százaléka számolt be jó képességű szakemberek hiányáról, míg a legjobb helyzetben az összeállítás szerint Lengyelország van, mindössze 4 százalékkal.
   
A tanulmányból az is kiderül, hogy a világ nagy gazdaságai közül Indiában, az Egyesült Államokban és Németországban drámai mértékben nőtt a szakemberhiány tavalyhoz képest. Indiában például 51 százalékponttal, ami azt jelenti, hogy most a cégek 67 százaléka utalt nehézségekre, míg tavaly arányuk mindössze 16 százalék volt. Amerikában 14 százalékról 52-re nőtt az arány.
   
A legkeresettebb szakmákat tekintve gyakorlatilag öt éve változatlan a rangsor: az első három helyen a műszakiak, az értékesítési képviselők és a szakképzett bolti eladók állnak, és nagy szükségük van a cégeknek mérnökökre is.
   
A vállalatok többnyire a szakmai gyakorlat és a hozzáértés hiányát említették az első helyen, amikor megindokolták, hogy miért nem találnak megfelelő embert a meghirdetett pozíciókba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.