Nem kell tartani bevándorlási hullámtól

EU-biztos: a munkaerő szabad áramlása az európai munkanélküliség megoldásának része

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős tagja a La Libre Belgique című brüsszeli napilapban csütörtökön megjelent írásában kiemelte: a munkaerő szabad mozgása része a munkanélküliség megoldásának Európában.

2011.05.05 10:46MTI

Hozzátette, hogy mindent meg kell tenni ugyanakkor ennek a mozgásnak a lehető legjobb kezelése érdekében. Meg kell próbálni például olyan stratégiát kidolgozni a munkaerőt "adó" országokban, amely a képzett rétegeknek kétirányú mozgást biztosít, azaz úgy próbálja elengedni őket, hogy később újabb tapasztalatokkal és tudással visszatérnek hazájukba.
   
Abból az alkalomból írt cikkében, hogy május elsejétől minden EU-tagországban teljesen szabaddá vált a közép- és kelet-európai tagállamok lakóinak munkavállalása, a magyar biztos emlékeztetett arra, hogy az uniós tanulmányok egyértelművé tették: sem bevándorlási hullámra, sem szociális dömpingre (vagyis az alacsony keresetigényű külföldi munkaerő térnyerésére) nem került sor Nyugat-Európában a keleti álláskeresők beengedésével.

Az új tagországok állampolgárai még mindig csupán 0,7 százalékot tesznek ki a régi tagállamok munkaképes korú lakosságában, a helyi munkabérek pedig mind a helyi, mind az érkező munkaerő számára folyamatosan nőttek 2003 és 2007 közötti adatok szerint.
   
Az új EU-tagországokból érkező munkavállalók az eddigi tapasztalatok szerint egyáltalán nem vették el a helyiektől a munkahelyet nyugaton, egyszerűen betöltötték az üresen maradt állásokat - szögezte le Andor László. Hozzátette, hogy a nyitott piac segített a feketemunka csökkentésében is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.