Akadálytalan lesz a munkaerő áramlása

Jelképes munkaerő-piaci "határnyitást" tartottak az osztrák-magyar határ mellett

Az EURES-T Pannonia magyar-osztrák munkaügyi partnerség vasárnapi sopronpusztai rendezvényén hangsúlyozták: az utolsó korlát is megszűnik az osztrák és a német munkaerő-piaci "határnyitással" az Európai Unió régi tagállamai és az érintett nyolc új tagállam, köztük Magyarország között.

2011.05.01 17:11MTI

A korlátozások teljes megszűnésével az áruk, a tőke és az emberek áramlása után a negyedik uniós alapszabadság, a munkaerő áramlása is akadálytalan lesz - hangsúlyozták a Páneurópai Piknik emlékhelyen rendezett, kerékpáros túrával és kihelyezett helyszíni tanácsadással egybekötött jelképes "munkaerő-piaci határnyitáson".
   
A rendezvényen elhangzott az is: a határ osztrák és magyar oldalán azonosak a hiányszakmák, leginkább a gépipari szakmák.
   
Május elsejével Ausztria - valamint Németország - az utolsó korlátozásokat is megszünteti Magyarország és hét másik, 2004-ben csatlakozott tagállam munkavállalóival szemben.
   
Az érintett új tagállamok munkavállalói számára a legfontosabb változás az lesz, hogy aki munkát talál Ausztriában, annak ezután nem kell először engedélyt kérnie az Osztrák Munkaügyi Szolgálattól (AMS) - hívta fel a figyelmet Helene Sengstbratl, az AMS burgenlandi hivatalvezetője.
   
Aggodalmat is okoz, hogy a határ mindkét oldalán ugyanazok a hiányszakmák - mondta Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ vezetője. Utalt arra, hogy a győri Audi- illetve a szentgotthárdi Opel-gyár is bővítés előtt áll. Ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy megfelelő osztrák-magyar munkaügyi együttműködéssel mindkét ország munkaerő-igénye kielégíthető.
   
"Nagyon fontos, hogy hogyan tudjuk mozgatni, mobillá tenni a szabad munkaerőt, akár Magyarország keleti részéből" - tette hozzá.
   
Burgenlandban jelenleg a hivatalos adatok szerint mintegy nyolcezer hivatalosan nyilvántartott magyar munkavállaló dolgozik, főként betanított munkások, mezőgazdasági, háztartási kisegítők. "Ez most alapvetően meg fog változni" - jelentette ki. "Elérkezett azoknak az ideje, akiknek jó, piacképes szakmájuk van, és beszélnek németül" - tette hozzá.

"Verseny lesz a határtérségben a szakképzett munkaerőért" - mondta Ingrid Puschautz-Meidl, az EURES irányító bizottságának elnöke, a burgenlandi Iparszövetség (IV) ügyvezetője. Úgy vélekedett, a korlátozások megszűnése mindkét ország számára előnyöket hoz majd. Az EURES-Pannoniához hasonló határ menti munkaügyi partnerségek, így Csehország és Bajorország tapasztalatai is azt mutatják, hogy a határtérségben a gazdaság bővül, a bérek emelkednek.
   
Egész Európában egyre kevesebb a fiatal munkavállaló, akik munkaerő-utánpótlást jelentenének a gazdaságnak - hangsúlyozta. Elsősorban a technikus, természettudományi, fémipari szakterületeken nehéz kielégíteni a munkaerő-keresletet - mondta. A nyitás esélyt jelent a vállalatoknak, hogy könnyebben találjanak megfelelő alkalmazottakat - tette hozzá.
   
Az EURES-T Pannonia partnerség 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy elősegítse a munkaerő vándorlását az osztrák-magyar határtérségben. Résztvevő szervezetei osztrák és magyar munkaügyi hivatalok, valamint munkavállalói és munkaadói érdekképviseleti szervezetek. A Sopronban összekötő, tanácsadó irodát működtető partnerség Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyére, valamint Burgenland osztrák tartományra és Stájerország, valamint Alsó-Ausztria tartományok egy részére terjed ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.