Elégedetlen devizahiteles tömegek

LOÉSZ: Aki nem érti a devizahitelesek problémáit, az ne készítsen hozzá törvényeket!

Elégedetlen ház és lakástulajdonosok, felmondott kölcsönszerződések, öngyilkosság, szétbomló családok. Ez a végeredménye a három hasznavehetetlen törvénynek - áll a Lakástulajdonosok Országos Érdekvédelmi Szervezete (LOÉSZ) hétfőn kiadott közleményében.

2009.08.03 16:14OS

"Aki nem érti a devizahitelesek problémáinak lényegét, az ne készítsen törvényeket elő hozzá", hanem hallgassa meg az érdekvédelmi szervezeteket és müködjön velük együtt" - tanácsolja az érdekvédelmi szervezet a Pénzügyminisztériumnak, ugyanis - mint írják - káros jelenség, a törvényi feltételek megléte ellenére nem tárgyalt az érdekvédelmi szervezetekkel érdemben és ténylegesen a minisztérium egyetlen devizahiteles törvény előkészítésekor sem.

A LOÉSZ sérelmezi, hogy bár többször  fordultak a Miniszterelnöki Hivatalhoz, Pénzügyinisztériumhoz javaslataikkal, abból szinte   alig valósult meg néhány részlet, elmaradt a közös munkakerekasztal, sőt a médiában a mai napig sem vállalta fel a kormány és a szakminiszterek a nyilvános vitát, párbeszédet a szakmai szervezetekkel.        
                     
A LOÉSZ figyelmeztet, hogy nincs ésszerű érv a lakosság vagyonvesztése ilyen mértékű felgyorsulása mellett. Hiányos előkészítés után - mára eredménytelen törvények és ingatlanhiénák érdekeit tükröző végrehajtások következtek be.  Elmaradt a végrehajtás előtt álló eseti ügyekben előzetes a bank (értékbecslő, hitelügyintéző stb.) felelősségét vizsgáló munkaszervezet felállításának kötelezése, létrejöttek végrehajtott és kilakoltatott családok és árverezéssel fenyegetett tömegek,  és a családok vagyonvesztése és szétzilálódása hasonló agresszív ütemben történik - írja a közlemény. 

A LOÉSZ szerint a tárgyalások hiánya minisztériumi szinten, javaslatok figyelmenkívűl hagyása, téves törvényi megoldások, devizaárfolyam nyerészkedések a szerződéseknél indokolttá teszik a lakosság szakmai és politikai felháborodását. 

Hol ér véget a szakpolitikai felelőtlenség és együttmüködés képtelenség? Ki felel a tönkrement életekért - teszi fel a kérdést az érdekvédelmi szervezet.  "A demokrácia érvényesülésének tekintjük, hogy a fogyasztói szempontból jelenleg esélytelennek tűnő lakástulajdonosok és ingatlantulajdonosok, devizahitelesek kiállnak az igazuk mellett." - zárul a közlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.