9 kereskedelmi bankkal állapodott meg Gyurcsány

Devizahitelesek megsegítése - a bankok várják a szakmai egyeztetéseket

A Magyar Bankszövetség fontosnak tartja a devizahitelesek megsegítését, várja a részvételi lehetőséget a javaslat kidolgozásában - nyilatkozta Müller János, a szervezet vezető tanácsadója az MTI-nek.

2009.04.22 17:16MTI

Az új kabinet Válságkezelés és bizalomerősítés címet viselő egyéves cselekvési terve szerint haladéktalanul tárgyalásokat kezd a bankokkal arról, hogy az előző kormány által tavaly év végén kötött megállapodásban foglaltakat általános érvényű szabályozássá tegyék. Müller János szerint szakértői egyeztetéseken lehet rendezni a felmerülő gyakorlati, szakmai kérdéseket.

Úgy vélekedett, hogy ez rövid idő alatt megvalósulhat, hiszen meglévő intézkedéseket kellene rendszerbe foglalni. A bankok szívesen vesznek egyéb javaslatokat is, amelyek a visszafizetési gonddal küzdő lakáshiteleseknek segíthetnek - mondta a szakértő. A vezető tanácsadó korábban az MTI-nek nyilatkozva rámutatott: minden elgondolás akkor ültethető át a gyakorlatba, ha rendszerszerűen alkalmazható, nemcsak a hitelintézetekre, hanem a pénzügyi szolgáltatókra is vonatkozik.

A Gyurcsány-kormány tavaly novemberben állapodott meg kilenc kereskedelmi bankkal arról, hogy azok saját eszközeikkel igyekeznek enyhíteni a devizahitellel rendelkező adósok fizetési problémáit.

A megállapodás eredetileg december végéig szólt, érvényességét az idén februárban azonban meghosszabbították, s további két hitelintézet is csatlakozott, így a devizahitelezésben meghatározó súlyt képviselő 11 bank alkalmazza a benne foglaltakat. Így jelenleg is lehetőség van a törlesztési időszak meghosszabbítására, a devizában meghatározott hitel forint alapú kölcsönné történő átalakítására, a törlesztés egyedi döntés alapján való átmeneti megkönnyítésére, s a bankok rugalmasan kezelik a devizaalapú hitelek előtörlesztését is, ennek díját azonban nem engedik el. A rugalmasság és a törlesztési könnyítés egyébként a hitelnyújtók érdeke is, hiszen jobban járnak, ha az adós hosszabb idő alatt fizeti vissza adósságát, mint ha fizetésképtelenné válik.

Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke azonban már a megállapodás novemberi aláírásakor felhívta a figyelmet arra, hogy "ingyen ebéd nincs", átmeneti kedvezményekről van szó, amelyeknek később meg kell fizetni az árát. Így például a futamidő meghosszabbítása rövid távon enyhítést jelenthet ugyan, ám a futamidő egészében emiatt sokkal több kamatot kell kifizetni majd.

Egyes szakértők szerint célszerűbb volna a törlesztési terhek átmeneti csökkentésében gondolkodni. Meg kell vizsgálni azt is, hogy a futamidő meghosszabbítása milyen körben, milyen mértékben alkalmazható. A lejárat ötéves meghosszabbítása például egy hosszú futamidejű hitel esetén nem jár érdemi tehercsökkenéssel, a finanszírozó szempontjából ugyanakkor nem lényegtelen szempont az adós életkora, nem volna jó ugyanis, ha a hitel lejárata előtt inaktívvá válna.

A devizahitelek forintra átváltása és előtörlesztése gyenge forint mellett egyáltalán nem tanácsolható, hiszen ebben az esetben azonnal realizálódik az árfolyamveszteség, míg hosszabb időszak alatt az ingadozások kiegyenlítése remélhető.

A devizahitelek "forintosításának" lehetőségét egyébként a kormány is vizsgálta, az ehhez készült szakértői anyag szerint azonban ez jelentős költségvetési teher mellett lenne megvalósítható.

Február elejéig - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által korábban ismertetett adatok szerint - kevesebb mint 6200 ügyfél élt a megállapodás kínálta lehetőségekkel: a legtöbben - 4100-an - előtörlesztési kérelemmel folyamodtak pénzintézetükhöz, 900 ügyfél pedig forintra váltotta devizahitelét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.