Társadalmi párbeszédet várnak a lakás tulajdonosok

Kihatnak-e a kormányintézkedések a devizahitelesekre?

Két törvény született eddig - a devizahitelekkel bajbajutottakat alig érintően. Pillanatnyi forint erősödés nem teheti zárójelbe több százezer ember problémáját. Reális és tartós jogalkotói segítséget sürgetnek a lakástulajdonosok és képviselőik.

2009.04.18 12:33MTI

A társadalom minden csoportja feszülten figyeli - történik-e változás a kormányzat döntéseinek menetében, kialakul-e valódi párbeszéd a súlyos társadalmi feszültséget hordozó problémák megoldásainál magukkal az érintettekkel?

Bajnai Gordon jelenlegi miniszterelnöknek külön figyelmet kell fordítania a közvéleményt felháborító kormányzati társadalmi adósságok sorára. Miniszterelnökként hitelessége éppen ezen társadalmi helyzetek feloldásának sikerén múlik, esetleges hitelvesztése ezen megoldások hiányában kényszerűen következik be. A devizahitelesek ügyében 2 (kettő)törvény született fél év alatt eddig csekély hatékonysággal. A híradások már jelzik az árverezések foltokban megindultak Magyarországon.

A Lakástulajdonosok Országos Érdekvédelmi Szervezete és a partner civilszervezetek ismét Országbíró Zoltán parlamenti lobbi szakembert kérte fel, hogy az új kormány és miniszterelnöki hivatal számára terjessze elő a politikai-gazdasági lobbi indítványként javaslataikat és ajánlott törvénymódosítási tervezetet. A lakástulajdonosok által lex "devizahitelnek" elnevezett parlament lobbi indítvány három kiemelt területet szabályozna: - a devizahitelesek fogyasztói esélyegyenlőségének biztosítása a hitelfelvétel során, az IRM Közvetítői névjegyzékében szereplő mediatorok igénybevételének kötelezővé tételével.

A fogyasztói tájékoztatás részeként a mediatorok független irodáikban ismertetnék a végrehajtás, árverezés eseteit is - még időben a hitelfelvétel befejező mozzanata előtt a hitelt felvenni szándékozóval. - a konkrét devizahitelezés (hitelközvetítés) minden eseti végrehajtás előtti ügyben visszamenőleg érdekvédők-jogvédők és az ügyvédi kamara tagjaival együttes felülvizsgálatával, ahol a pénzintézeti (értékbecslői, hitelközvetítői) hibák, mulasztások, téves adatközlések esetén az adósságot le kellene írni.

- Kétfokozatú lassított végrehajtási időrend kialakítása azok esetében, akik magánéletük védelmében elutasítják a kialakulatlan és személyi állományában teljesen kétséges csődgondnokság intézményét és önhibájukon kívül bármilyen okból, bármilyen időszakban kerültek végrehajtási helyzetbe. A forint pillanatnyi jobb állapota nem feledtetheti, hogy Magyarországon családok, családi vagyonok, felnőtt és gyermek életesélyek maradtak rendezetlenül- áll a Lakástulajdonosok Országos Érdekvédelmi Szervezetének közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.