Eredménytelennek bizonyult a törvény

Óriási bajban a devizahitelben eladósodottak: a kormány nem segít!

Úgy tűnik, hogy a devizahitelesek segítségére hozott törvények nem vezetnek eredményre. A végrehajtási módszerek elkeserítőek, a bankok pedig ügyfélellenes politikáról tesznek tanúbizonyságot- olvasható a Élhető Nagyvárosok Egészséges Környezet Országos Egyesület közleményében.

2009.07.14 11:08ma.hu

Az Egyesület szerint úgy a Pénzügyminisztérium- élén Oszkó Péterrel, mint a PSZÁF tehetetlen magatartást mutat, holott márciusban egy olyan csomagot fogadott el a Parlament, amely a devizában eladósodott embereken segített volna. Elvben.

A gyakorlat azonban teljesen mást mutat. Egy életen át megszerzett vagyonokat számolnak fel a végrehajtók -főként vidéken-, és a bankok sem partnerek a problémák megoldásában, holott erre tettek ígéretet. Van arra is példa, hogy a bírósági per benyújtását követően mondja fel a bank a kölcsönszerződést, vagy bírósága válogatja, hogy biztosítja-e a szerződésmódosításra irányuló perben az ingatlant védő perfeljegyzés jogát.

Az egyesület úgy véli: sem a miniszterelnök, sem Oszkó Péter pénzügyminiszter nincs tisztában a helyzet súlyosságával. A regisztrált- és a tartósan munkanélküliek tehetetlenek: jelzáloghitel birtokában azonnal végrehajtás alá vonják vagyonukat. Továbbá azt nehezményezik, hogy nem került eddig sor egy munkabizottság felállítására a LOÉSZ (Érdekvédelem ingatlan és lakástulajdonosoknak építési károk - ingatlan peres ügyek) valamint a Bankszövetség, Kormány és Pénzügyminisztérium között.

Márciusban még arról szóltak a hírek, hogy állami kezességvállalással, a törlesztőrészletek csökkentésével illetve stabilizációjával, a futamidő meghosszabbításával nyújt segítő jobbot az állam és a pénzintézetek együttese a bajba jutott adósoknak. Mára már világossá vált: nem megfelelő a törvény kidolgozása valamint a pénzintézetek magatartása a bajba jutott ügyfeleikkel szemben. A fizetésképtelenség mellett a devizahitelesek a kilátástalansággal is farkasszemet néznek, amely nyerészkedő ingatlankeselyűk formájában jelentkezik a portákon.

Tóbiás József MSZP-s politikus az MTI-nek tett nyilatkozata szerint „a gazdasági világválság miatt utcára került emberek hiteleinek finanszírozására, a deviza alapú hitelek igénybevevőinek hirtelen megugrására semmilyen ma működő szociális ellátórendszer nem képes választ adni. Világválság van, és ebből következően olyan nehézségekkel kell megküzdenünk, amelyek kezelésére nyugodt gazdasági környezetben senki sem hoz létre és tart fenn ellátórendszereket.”

Ágh Péter, a Fidesz elnöke szerint mindez szociális érzéketlenségről tesz tanúbizonyságot: akik ilyen szociális érzékenységről, vagyis ilyen brutális érzéketlenségről tesznek tanúbizonyságot, azok sok mindenre lehetnek alkalmasak, de Magyarország vezetésére biztosan nem.

Országbíró Zoltán, az ügyben szerepet vállaló parlamenti lobbista az Egyesület kérésére még ebben a hónapban újra felkéri a pénzügyminisztert és a pártok pénzügyi vezető politikusait: tegyenek drasztikus lépéseket a devizahitelben eladósodott családok megsegítésének érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.