Kedden nyújtják be az Országgyűlésnek

KDNP: vizsgálóbizottság elemezze a devizahitelesek helyzetét

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti vizsgálóbizottságot hozna létre a devizahitelezés terén kialakult helyzet elemzésére; az erről szóló javaslatot kedden nyújtották be az Országgyűlésnek - közölte Rubovszky György pénteken Budapesten.

2009.05.08 13:07MTI

A KDNP szükségesnek tartja, hogy a forint árfolyamváltozása, a hitelszerződések és a törlesztőrészletek összefüggéseit vizsgálóbizottság tekintse át - mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese a Mészáros József KDNP-alelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

Rubovszky György a testület létrehozását - kérdésre válaszolva - azzal indokolta, hogy az utóbbi időben megrendült az emberek bizalma a bankszektorban, s ezt csak akkor lehet visszafordítani megfelelő intézkedésekkel, ha a törvényhozás ismeri a folyamatok hátterét.

Ennek feltárása lesz a képviselők feladata
- jelentette ki.

Mészáros József közölte: úgy vélik, a tisztánlátás nem csak a hitelfelvevőknek, de a hitelnyújtó pénzintézeteknek is érdeke. Rubovszky György - kérdésre válaszolva - közölte: a parlamenti pártok álláspontját ez ügyben nem ismerik, hiszen e témában nem volt négypárti egyeztetés.

Ám - tette hozzá - a KDNP által kitűzött cél közös érdek kell, hogy legyen. Arra a kérdésre, hogy milyen kört hallgatna meg a vizsgálóbizottság, a frakcióvezető-helyettes azt mondta: érdemes az érintett bankok, a pénzügyi felügyelet, de szakértők véleményét is kikérni, illetve álláspontját meghallgatni. A javaslat szerint a felállítandó testülettől pontos választ várnak arra a kérdésre, hogy milyen összefüggések állnak fenn a devizahitelek törlesztőrészleteinek gyors növekedése és az árfolyamváltozás között. Megvizsgálnák azt is, hogy a pénzintézetek által küldött értesítő összeállításának mik a feltételei, illetve hogy a fizetendő részletek változása milyen arányban áll az árfolyam- és kamatváltozásokkal.

Mint az Országgyűlés honlapján olvasható beadványukban írják, azt is tudni szeretnék: előfordulhat-e, hogy a devizaadósok bankok által előírt törlesztőrészletei az árfolyam kedvezőtlen alakulásának és a kamat növekedésének mértékét jellemzően meghaladják.

Megvizsgálandó kérdésként vetik fel azt is, mivel magyarázható, hogy a forint azonos mértékű gyengülésének és erősödésének következményei nem azonosak, illetve, hogy a kezelési költségek változásait mi indokolja. A képviselői önálló indítvány szerint, amelyet Semjén Zsolt pártelnök-frakcióvezető, Rubovszky György és Latorcai János frakcióvezető helyettes jegyez, a testület - amelynek megbízatása feladatának elvégzéséig tartana - nyolc tagból állna, amelyből három-három tagot az MSZP, illetve a Fidesz jelölne, míg egy-egy tagot az SZDSZ és a KDNP delegálna.

A bizottság elnökére az ellenzéki frakciók közül a KDNP, míg alelnökére a kormánypárti képviselőcsoport tenne javaslatot. A KDNP a kedden benyújtott javaslathoz 82 Fidesz-KDNP képviselő támogató aláírását mellékelték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.