60 milliárdnyi luk

A lakástámogatások megszüntetése növeli a válságot

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület véleménye szerint a lakástámogatások megszüntetése nem kezeli, hanem növeli a válságot.

2009.04.12 08:38MTI

Az egyesület közleménye szerint számításaik alapján a kedvezmények megszűnésével várhatóan az idén legalább 10 ezerrel kevesebb lakás épül majd.

A GKI ez év januári becslése szerint az idén 27 ezer lakás építése várható, ez 10 ezerrel kevesebb, mint 2008-ban. Az egyesület szerint az elmaradt lakásépítések hatására jelentős adóbevételektől marad el az állam, és mivel az intézkedés a munkanélküliség növekedését is okozza, így közvetlen plusz kiadásokkal is jár. Ennek érzékeltetésére idézik a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (MALOSZ) számítását, amellyel a társaság is egyetért. Eszerint a következő kormány tervezett intézkedésének az a legnagyobb fogyatékossága, hogy nem tesz különbséget új- és használt lakás között.

A számítások szerint ha nem épül meg 10 ezer darab, egyenként 50 négyzetméteres lakás, akkor az államnak - adókból és járulékokból - 60 milliárd forint bevétel kiesése keletkezik.

Miután így 40 ezer munkahely is megszűnik, az ezzel járó állami kiadásokkal együtt a költségvetést 100 milliárd forint kár éri. Ezzel szemben a támogatások megvonása miatt 40 milliárd forinttal csökken a költségvetés kiadása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.