107 milliárdra tervezték

Nem lesz visszamenőleges változás a lakáshitel-kamattámogatásnál

A lakáshitel-kamattámogatás megvonása a korábban felvett hiteleknél nem szerepel a tervezett intézkedések között - tudta meg az MTI kormányzati forrásból pénteken.

2009.04.03 13:03MTI

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt csütörtökön nyilvánosságra hozott elképzelései között szerepel a lakástámogatások, a szociálpolitikai kedvezmény és az állami kamattámogatás felfüggesztése július 1-től.

A jelenlegi elképzelések szerint, miután a támogatás visszamenőleges megvonása nagy valószínűséggel alkotmányellenes, így az csak az újonnan felvett lakáshitelekre vonatkozhat. A kamattámogatás éves terhe szakértők szerint tavaly 101 milliárd forint volt, az idén 107,6 milliárdra tervezték. A szociálpolitikai kedvezményre, amelybe beletartozik az úgynevezett teljes és a félszocpol, 2008-ban 26 milliárd, illetve 9 milliárd forintot költött az állam, az idei prognózis 27, illetve 10 milliárd forint. Az MTI úgy tudja, hogy szociálpolitikai kedvezményeknél még a tervezés szintjén sem dőlt el, hogy azok teljesen megszűnjenek, vagy csak a feltételeiben történjen jelentős szigorítás.

A lakástámogatások éves terhét a két intézkedés együtt a szakértők szerint mintegy 15 milliárd forinttal csökkentheti az idén (félév alatt), jövőre pedig már több mint 30 milliárd forinttal, miközben a hatás hosszabb távon megsokszorozódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.