"Nagyon nagyon szűk kört érint"

Áthidaló kölcsön lakáshiteleseknek!

A frissiben elfogadott törvény értelmében áthidaló kölcsönt kaphat a banktól az az álláskereső, aki 2008. szeptember 30. után vesztette el a munkáját, és vállalja, hogy a lakásvásárlási, vagy -felújítási hiteléből a szerződés időtartama alatt havi minimum 10 ezer forintot törleszt.

2009.03.03 07:33MTI

Elfogadta a Ház a munkájukat elvesztők lakáscélú hitelére vonatkozó állami garanciáról törvényt hétfőn. A képviselők 196 igen, 18 nem szavazattal, 155 tartózkodás mellett szavazták meg a javaslatot.

A Ház támogatta a törvény sürgős kihirdetését is.

Mádi László (Fidesz) a vitában azt hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat jelentős korlátozásokat tartalmaz, s így nem éri el azt a célt, amit a kormány maga elé tűzött. Véleménye szerint ezzel a javaslattal a kormány illúziót gerjeszt, hiszen sok százezer magyar család számít a kormány segítségére, ám ezt nem kapja meg.

Erre példaként azt mondta: akiket a válság miatt részmunkaidőben foglalkoztatnak, vagy akik szabad felhasználású hitelt vettek fel, azok számára ez a javaslat nem jelent segítséget. "Nagyon nagyon szűk kört érint", a javaslat részleges és időleges - fogalmazott, majd hozzátette: ezt csupán pr-fogás.

Mádi László szerint elfogadhatatlan az is, hogy a kormány a korábban beterjesztett javaslatot - a lefolytatott vita után - szinte teljes mértékben újraírta, s ezzel az ellenzék csak a hétfőn szembesült. Úgy vélte, ez ellentétes a demokráciával, és megalázó is.

Ilyen körülmények között a törvényalkotás nem lehet felelősségteljes
- közölte. A Fidesz nem támogatja a javaslatot - mondta. Veres János pénzügyminiszter azt mondta: a kormány a múlt héten lezajlott általános vita eredményeképpen több ponton módosította az előterjesztést, így valószínűleg helyesen járt el. A változtatások nem szükségszerűen jelentik azt, hogy megváltozott volna a koncepció.

Hangsúlyozta: a kormány azt támogatja, hogy a rászorultság elve érvényesüljön annak érdekében, hogy az áthidaló kölcsön felvételénél az állam kézfizető kezességvállalása korlátozott körben érvényesülhessen.

Megerősítette: a korlát nélküli garanciavállalás nem fogadható el. Időkorlát nélkül a javaslat valószínűleg nem érvényesíthető, de a rászorultságot figyelembe véve más korlátokat is érvényesíteni kell - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.