210 miliárd forintos megtakarítási csomag

Kopint-Tárki: 2009-ben 4-5 százalékkal csökken a GDP

Idei GDP előrejelzését a februári 3,3%-os visszaesésről 4-5%-ra rontotta a Kopint-Tárki,miközben inflációs prognózisát 3,7%-ra emelte a febr.-i 3,2 %-ról. Az intézet jövőre 0,5 százalékos növekedést vár.

2009.03.20 15:41MTI

A Kopint-Tárki új prognózisa szerint idén a háztartások fogyasztása 4,5-5,5 százalékkal csökken, a beruházások alakulása igen bizonytalan, az intézet a visszaesést 5-6 százalék közé teszi - mondta Palócz Éva.

A kutatóintézet az euró 2009. átlagos árfolyamát 300 forintra várja a tavalyi 255 forint után - tette hozzá. A magyar export legnagyobb felvevőpiacának számító euróövezetben idén 3 százalékos gazdasági visszaesést jelez a Kopint-Tárki, ezen belül Németországban a csökkenés 3-3,5 százalék lehet - ismertette a világgazdasági hátteret Nagy Katalin.

A Kopint Konjunktúrakutatási Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint az amerikai gazdaság a legújabb előrejelzés szerint 2009-ben 3,5 százalékkal, a japán 7,0 százalékkal, az orosz 4,0 százalékkal esik vissza, a kínai gazdaság növekedési tempója 6,5 százalékra lassul a tavalyi 9 százalék után. Az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozó 12 ország várható együttes gazdasági teljesítménye 1,4 százalékkal csökken 2009-ben. Ezen belül a cseh gazdaság 2 százalékkal esik vissza, a román 1,5 százalékkal, a szlovák gazdaság stagnál, ugyanakkor a lengyel 0,2 százalékkal, a bolgár 0,5 százalékkal emelkedik - közölte a Kopint-Tárki előrejelzését Bartha Attila, kutatási igazgató.

A magyar államháztartás helyzetét elemezve Palócz Éva felhívta figyelmet arra, hogy 2009-ben csak akkor tartható a GDP arányos 3 százalékos hiány, ha a Pénzügyminisztérium által már bejelentett 210 milliárd forintos megtakarítási csomag mellé egy további, 60-80 milliárdos költségcsökkentési csomagot dolgoz ki a kormány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.