Magyarországot is megtépi a válság

Baj van! 1,3 százalékkal csökken a GDP

Kopint a jövő évi GDP előrejelzését a szeptemberi 2 százalékos növekedésről 1,3 százalékos visszaesésre módosította.

2008.12.18 11:23MTI

A jövő évi GDP előrejelzését a szeptemberi 2 százalékos növekedésről 1,3 százalékos visszaesésre módosította a Kopint-Tárki Zrt., miközben inflációs prognózisát 3 százalékra csökkentette a szeptemberi 4,2 százalékról - jelentette be Palócz Éva vezérigazgató csütörtökön sajtótájékoztatón. 

A magánfogyasztás jövőre 3 százalékkal esik vissza (a korábbi előrejelzés két százalékos növekedést mutatott), a beruházásokra vonatkozó prognózis nullára változott a korábbi 5 százalékos bővülés helyett. Az ipari termelés és külkereskedelem gyakorlatilag stagnál jövőre - az export egy százalékkal nő, az import szinten marad -, a folyó fizetési és tőkemérleg 2009-ben 2,7 milliárd euró hiánnyal zárhat a korábban várt 3,7 milliárdos deficit helyett - áll a konjunktúra jelentésben. 

A jövő év végére a rövid távú kamatok (gyakorlatilag az alapkamat) 7,0 százalékra csökkennek, az euró 2009. évi átlagos árfolyama 255 forint lesz. A Kopint-Tárki arra számít, hogy 2009-ban az államháztartás GDP arányos eredményszemléletű (ESA'95) hiánya 2,6 százalék lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.