Nem változtat

Reuters felmérés: marad az alapkamat, 4,5 százalékkal esik a GDP

Nem változtat a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén hétfőn a monetáris tanács a Reuters által megkérdezett elemzők többsége szerint, akik az idén 4,5 százalékos GDP visszaesését várnak Magyarországon.

2009.03.19 16:15MTI

Romlottak a kilátások a jövő évre is: a múlt hónapban várt 0,9 százalékos növekedéssel szemben 0,3 százalékra, gyakorlatilag stagnálásra. A magyar kamatemelési várakozás mérséklődött az elmúlt hetekben, de nem került le teljesen a napirendről, a megkérdezett 21-ből 3 elemző vár 50-100 bázispontos kamatemelést, egy elemző pedig negyed százalékpontos csökkentést.

Többen megjegyezték ugyanakkor, hogy egy újabb jelentős árfolyamgyengülés akár kamatemeléshez is vezethet - áll a Reuters felmérésében. A gazdasági előrejelzések romlása trendszerű volt az elmúlt hónapokban, egy hónapja még "csak" 3,5 százalékos visszaesést vártak a szakemberek.

A többi közép-európai EU-tagország gazdasága, a mély recesszióba zuhant balti államokon kívül, a legutóbbi előrejelzések szerint enyhe növekedésre, vagy a magyarénál kisebb visszaesésre számíthat az idén. A magyar ipari termelés az elemzők konszenzusa szerint 14 százalékkal eshet vissza idén. Egy hónappal ezelőtt még csak 9,2 százalékos csökkenést vártak.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az MNB következő kamatlépése, 11 elemző csökkentést jósolt, három emelést, egy elemző pedig azt mondta, hogy az irány a forint mozgásától függ. Az elemzői konszenzus szerint az év végéig összesen egy százalékponttal csökkenhet az MNB-alapkamat. Egy hónapja még két százalékpontra láttak lehetőséget az elemzők. A konszenzus márciusra az inflációban még enyhe csökkenést feltételez, a februári 3 százalékról 2,9 százalékra, később azonban a várt kormányzati intézkedések miatt a fogyasztói árak emelkedése gyorsul, és decemberre elérheti az öt százalékot.

Jövőre újra lassul az áremelkedések üteme az elemzők szerint, de éves átlagos szinten is az MNB és a kormány három százalékos célja felett maradhat, 3,3 százalékon; 2011-re azonban 2,5 százalékra csökkenhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.