Veszélyben vannak a központi kiadások?

300 milliárdos hiányt okozna a 3 százalékos GDP-csökkenés

Az Állami Számvevőszék Kutató Intézete szerint a GDP 3 százalékos csökkenése további, mintegy 300 milliárd forinttal növelné meg az államháztartási hiányt a jelenlegi költségvetésben.

2009.01.28 19:27MTI

Mindezt Pulay Gyula, a szervezet főigazgatója mondta el szerdán Budapesten. Pulay Gyula, a Gazdasági és Szociális Tanács ülésén kifejtette: a 0,9 százalékos GDP-csökkenéssel számoló 2009-es büdzsét már az Európai Bizottság által januárban jósolt 1,6 százalékos gazdasági visszaesés is veszélyeztette.

Hangsúlyozta: a költségvetés jelenleg mintegy 140 milliárd forintos "valóságos" tartalékkal rendelkezik, így csak a GDP 0,5 százalékának arányában tudja pótolni a kieső állami bevételeket. Egy másfél százalékosnál nagyobb gazdasági visszaesés esetén csak a központi kiadások visszafogásával lehet megtartani az államháztartás egyensúlyát - jegyezte meg a szakember.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán bejelentette: a pénzügyminiszter 2009-es új prognózisa szerint, változatlan feltételek mellett idén 2,5-3 százalékos lehet a recesszió, és 2,5-3 százalékos az infláció az országban.

A kormányfő a Veres János pénzügyminiszter által készített dokumentumból idézve elmondta: a cél az, hogy a költségvetés maradjon az eredetileg kitűzött, 2,6 százalékos hiány "környezetében".

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a kormány több növekedésösztönző előterjesztést készít, amivel megváltoznak év közben a feltételek. A miniszterelnök ismét megerősítette, hogy álláspontja szerint nincs lehetőség radikális adócsökkentésre.

A kormány az adórendszer belső szerkezetének jelentős átalakítására kíván javaslatot tenni
- fűzte hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.