Pénzügy

Növelték vagyonukat az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak

Éves szinten 7,5 százalékkal növelték vagyonukat az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak az év első kilenc hónapjában, az egészségpénztáraknál pedig 10 százalékos volt a növekedés.

2016.11.17 14:14MTI

A tagok egyéni befizetései mindkét kasszatípusnál 10 százalékkal nőttek, az ÖPOSZ év végén rekordbefizetésre számít - közölte a szövetség az MTI-vel.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona szeptember végén 1121 milliárd forintra rúgott, az egy pénztártagra jutó vagyon 9 százalékkal, 1,06 millió forintra emelkedett a tavaly szeptember végi 971 ezer forintról. A második negyedévhez képest 2,4 százalékkal gyarapodott a vagyonuk.

Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke szerint a kasszákba vetett bizalmat mutatja, hogy a tagok egyéni befizetései a harmadik negyedévben 14,45 milliárd forintra rúgtak, 10 százalékkal nőttek. A pénztárak rekordbefizetésekre számítanak az év végén.

Jól teljesítettek az ÖPOSZ-hoz tartozó egészségpénztárak is, vagyonuk szeptember végén 47,5 milliárd forintot tett ki, ami a második negyedévhez képest 8,6 százalékos növekedés. A szövetséggel együttműködő egészségkasszáknak több mint 851 ezer tagjuk van.

Bár az egészségpénztári megtakarítások rövidebb távra, például egy-egy nagyobb kiadásra vagy a havi gyógyszerkiadások fedezésére szolgálnak, a tagok átlagos vagyona így is jelentős, szeptember végén átlagosan közel 56 ezer forintra rúgott. A befizetések majdnem 60 százalékát kitevő munkáltatói hozzájárulások mellett szeptember végére 8,7 százalékkal, 3 milliárd forintra nőtt a tagok által befizetett összeg, ami éves összevetésben már 20 százalék feletti növekedés.

Az egészségpénztárak népszerűségét jól mutatja az elnök szerint az is, hogy a tagok a harmadik negyedévben 1,8 millió alkalommal vettek igénybe a pénztárak által finanszírozott szolgáltatásokat. Bár az esetenként és átlagosan 3-5 ezer forint értékben elszámolt szolgáltatások között az egészségpénztári költések voltak túlsúlyban, a gyerekek tanulmányaitól az idősgondozásig számos más célra megoldást kínáló önsegélyezés is egyre népszerűbb, az adóvisszatérítés ugyanis itt is jó lehetőség a befizetőknek.

Az elnök jó hírnek nevezte, hogy a lakosság körében emelkedik az öngondoskodók száma, és a nyugdíjcélú megtakarítások között a nyugdíjpénztári forma a legismertebb és legnépszerűbb. Míg korábban háromból csak egy ember tett félre időskorára, ma már az emberek közel fele takarékoskodik valamilyen formában a nyugdíjára. Sokan kezdik meg, vagy folytatják a válság után visszafogott megtakarítást is. A pénztártagok által ideálisnak tartott és a ténylegesen félretett forintok összege között azonban nagy a különbség - tette hozzá.

Hangsúlyozta, az időskori anyagi biztonsághoz és az egészségmegőrzéshez az állam, a munkáltatók és a munkavállalók együttes szerepvállalására van szükség, a kiszámítható jövő csak az öngondoskodás segítségével és annak támogatásával érhető el. Az ÖPOSZ abban bízik, hogy ezt felismerve, hamarosan további ösztönzőket vezethetnek be a pénztári megtakarítást választók motiválására. Erre azért is szükség lenne, mert szervezet kutatásai szerint a munkavállalók többsége takarékoskodna vagy növelné a félretett összeget, ha plusz pénzhez jutna. A nyugdíjpénztári tagok 72 százalékának például a munkáltató támogatása is kifejezetten fontos elem, de ugyanez a még tagsággal nem rendelkező dolgozókat is motiválná a pénztári takarékoskodás megkezdésére.

Az önkéntes pénztári megoldással már több mint kétmilliónyian takarékoskodnak. Az egyéni befizetések után 20 százalék - legfeljebb 150 ezer forint - adóvisszatérítés igényelhető, annak pedig, aki nyugdíj- és egészségpénztárba is befizet, maximum 280 ezer forintot írhatnak jóvá az szja bevallása alapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.