Földárverések, Miniszterelnökség

Egyszerűbbé válik és bővül a földhitel-program

A hitelt közvetítő Budapest Bank által kiadott hitelígérvény összege már meghaladta a 170 milliárd forintot.

2015.12.02 10:49MTI
Forrás: Youtube

Javít a földhitelhez jutás feltételein és bővíti a hiteligénylés lehetőségét a kormány - közölte a Miniszterelnökség szerdán.

Arról is tájékoztattak, hogy a hitelt közvetítő Budapest Bank által kiadott hitelígérvény összege már meghaladta a 170 milliárd forintot.

Az egyik változás szerint az elővásárlási jogával élni kívánó gazdáknak nem kell részt venniük az árverésen ahhoz, hogy hitelt igényelhessenek. Egy másik ésszerűsítés szerint a hitelfelvételnél annak a földművesnek is csak 10 százalék önerővel kell rendelkeznie, aki az árverezett föld használati jogával bíró mezőgazdasági vállalkozásnak legalább 25 százalékban tulajdonosa - írták.

Így kevesebb önerő mellett juthat hitelhez, aki a föld haszonbérlője, vagy arra már megkötött jövőbeni szerződéssel rendelkezik, a művelésére megbízási szerződése van, vagy a földhasználati joggal rendelkező társaságnak legalább negyedrészben tulajdonosa. Minden más esetben az önrész a vételár 20 százaléka - idézte fel a Miniszterelnökség.

A Budapest Bank fiókhálózatában elérhető MFB-NHP földhitel iránt fokozott az érdeklődés. Az összes kiadott hitelígérvény összege már meghaladta a 170 milliárd forintot, és a ténylegesen folyósított hitelek összege is magas, de a kiadott hiteligérvények összegénél alacsonyabb lesz. Az egyes földrészletekért ugyanis több földműves is versenybe száll, és az igénylést benyújtók közül végül többen kevesebb hitelt vesznek fel vagy egyáltalán nem is folyamodnak kölcsönért - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.