Hitelminősítés

Megerősítette az Eximbank osztályzatát az S&P

A magyar szuverén osztályzattal azonos szinten, stabil kilátással megerősítette kedden a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) besorolásait a Standard & Poor's.

2015.07.14 20:13MTI

A nemzetközi hitelminősítő a döntéshez fűzött londoni indoklásában közölte: a pénzintézet hosszú távú osztályzatát azért tartja a hosszú lejáratú magyar szuverén adósságkötelezettségek "BB plusz" besorolásával azonos szinten, mert nézete szerint az Eximbank kormányzati kötődésű szervezet, és szinte bizonyosra vehető, hogy a magyar kormány időbeli és elégséges rendkívüli támogatásban részesítené a bankot pénzügyi stresszhelyzet kialakulása esetén.

Az Eximbank kulcsszerepet tölt be a magyar export támogatásában, ami kulcsfontosságú a gazdasági növekedés szempontjából, tekintettel a magyar gazdaság nyitottságára és arra, hogy mennyire rá van utalva a külkereskedelemre - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy az Eximbankot integráns kapcsolatrendszer fűzi a magyar kormányhoz, amely a bank egyedüli tulajdonosa és kötelezettségeinek törvényi garantálója.

Az S&P szerint ezt tükrözi az Eximbank osztályzatainak stabil kilátása is, amely azonos a magyar szuverén adósbesorolás kilátásával.

A Standard & Poor's március 20-án - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - egy fokozattal "BB plusz"-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

A márciusi felminősítés előtt az S&P tartotta érvényben a leggyengébb besorolást Magyarországra: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig "BB" volt, két fokozattal gyengébb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Standard & Poor's márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.