Európa Tanács Fejlesztési Bankja

Az Eximbank ötvenmillió euró összegű hitelkeret-szerződést kötött

Az Eximbank a hazai mikro-, kis- és középvállalati szektor finanszírozásának kibővítése érdekében ötvenmillió euró összegű hitelkeret-szerződést kötött az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával (Council of Europe Development Bank, CEB) kedden Budapesten.

2015.07.07 19:48MTI

A megállapodást Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója és Mikolaj Dowgielewicz, a CEB alelnöke írták alá. A megállapodást segítette, hogy mind az Eximbank, mind pedig az Európa Tanács Fejlesztési Bankja tevékenységében kiemelt szerepet kap a mikro-, kis- és középvállalati szektor foglalkoztatottságának a növelése, a szektor hitelhez jutásának a támogatása.

A hitelkeret-szerződés alapján Magyarországon bejegyzett mikro-, kis- és közepes vállalkozások finanszírozhatóak a magyar hitelintézeti szektoron keresztül. A CEB által biztosított hitelkeretből maximum 5 millió euró összegű forgóeszköz- és beruházási hitel refinanszírozása valósulhat meg.

Mikolaj Dowgielewicz, a CEB alelnöke az MTI-nek elmondta: a CEB magyarországi hitelportfóliója mintegy 1 milliárd eurót tesz ki. Kiemelte: elsősorban olyan projekteket támogatnak, amelyek a munkahelyteremtést, az ökológiai katasztrófák megelőzését, és elhárítását, illetve az iskolarendszer korszerűsítését szolgálják.

Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) 1956 óta működik, Európa legrégebben létrehozott multilaterális fejlesztési bankja.

A szerződés aláírása után Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a megállapodás hatékonyan szolgálja a kormány külgazdaság-politikájának stratégiai céljait, azt, hogy az Európai Unióban Magyarországon legyen a legmagasabb az export aránya a GDP-hez képest. Hozzátette: fontos, hogy a magyar kivitelben érdekelt kis- és közepes vállalkozások száma is emelkedjék.

Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója kiemelte: a CEB hitelkerete erősíti az Eximbank hazai kkv-szektorban kifejtett hitelezési tevékenységét, és az ehhez szükséges források költségének csökkentését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.