Tanácsadó cég szerint

Alacsonyabb nyugdíjat kaphatnak a külföldön munkát vállaló magyarok

Alacsonyabb magyar nyugdíjra számíthatnak azok a magyar munkavállalók, akik Albániában, Macedóniában, Törökországban vagy az Egyesült Államokban szereztek biztosítási időt, de Magyarországon is van legalább 20 év szolgálati idejük.

2015.07.08 13:43MTI

A Baker Tilly Hungária adótanácsadó és könyvvizsgáló cég közleményében kifejtik: a Magyarország által kötött és kötendő új szociális biztonsági egyezmények értelmében a nyugellátás folyósításához szükséges minimális szolgálati idő elérése után nem veszik figyelembe a másik országban ledolgozott éveket.

Amennyiben egy adott személynek van 20 évnyi biztosítási, avagy más néven szolgálati ideje Magyarországon, akkor a felsorolt országokban szerzett biztosítási idejét már nem számítják be a nyugdíj megállapításánál.

Abban az esetben viszont, ha egy személy a szerződést aláíró mindkét országban dolgozott és nincs meg az egyik államban az ottani minimális szolgálati ideje, akkor a másik államban szerzett szolgálati idejét a nyugdíjszámításnál figyelembe veszik.

Például a munkavállaló Magyarországon 16 év biztosítási idővel rendelkezik és Macedóniában további 5 év szolgálati időt szerzett, akkor 21 év szolgálati ideje alapján állapítják meg a nyugdíjat, de csak az időarányos részre jutó összeget (16/21) folyósítja Magyarország a megfizetett járulékok figyelembe vételével, míg Macedónia a másik időarányos részt (5/21) utalja - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.