Inog a pillér

Menekülnek a magánnyugdíj-pénztárakból a szlovákok

Az elmúlt három hónap alatt több mint százezren léptek ki a szlovák nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérét alkotó magánnyugdíjpénztárakból.

2015.06.15 12:03MTI

A Hospodárské Noviny (HN) című szlovák gazdasági-közéleti napilap Ján Richter munka, szociális és családügyi miniszter közlésére hivatkozott  hétfőn.

A magánnyugdíjpénztárak immár negyedszeri megnyitását idén januárban hagyta jóvá Robert Fico miniszterelnök kormánya. Március 15-től három hónapon át a második pillérből önkéntesen léphettek ki az ott takarékoskodók, aminek következménye, hogy a jövőben nyugdíjjárulékuk teljes egésze az első pillérbe, az állami tulajdonú Szociális Biztosítóba kerül.

A kilépés újbóli lehetővé tételét a kabinet azzal indokolta, hogy a mintegy másfélmillió ügyfél jelentős részének nem előnyös a magánnyugdíjpénztárban való takarékoskodás. Robert Fico kormányfő korábban többször is arra mutatott rá, hogy a pénztárak ügyfelei közül csaknem egymillió nem számíthat magasabb nyugdíjra, mint ha csupán a Szociális Biztosítóban takarékoskodna, sokuk számára pedig kifejezetten előnytelen a második pillérben való részvétel.

A mostani megnyitás idején több mint százezren léptek ki a magánnyugdíjpénztárakból, ugyanakkor mintegy 13 ezren beléptek oda. A kilépők száma meghaladta a kormány előzetes várakozásait, a miniszterek ugyanis mintegy 85 ezer távozóval számoltak.

Ilyen sokan az előző megnyitások közül csak egyszer hagyták el a pillért, és ez egyes vélemények szerint részben a Szociális Biztosító felvilágosító kampányának - a takarékoskodóknak küldött levélnek - köszönhető.

Robert Fico az előző kabinetje idején (2006-2010) kétszer nyitotta meg a második pillért, egyszer pedig már jelenlegi megbízatási időszakában is, 2012-ben. Az első alkalommal több mint 103 ezren, másodszorra közel 30 ezren, 2012-ben pedig 80 ezren éltek a lehetőséggel.

A jelenlegi kormány idején kevesebb mint felére (9-ről 4 százalékra) csökkentették annak az összegnek az arányát, amely a nyugdíjjárulékból a magánnyugdíjpénztárakba kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.