14,5 milliárd forintos beruházás

Felújítják a miskolci vasútvonal egy részét

Felújítják a Budapest-Miskolc vasútvonal egyik pályáját 36 kilométeres szakaszon, Nagyút és Mezőkeresztes-Mezőnyárád állomás között.

2015.06.15 13:46MTI

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a 14,5 milliárd forintos beruházás első szakaszára 10,5 milliárd forint uniós támogatást szán a kormány.

A Közlekedés Operatív Programban (KÖZOP) nevesített projekt célja a vonalszakaszon a sebességkorlátozások megszűntetése, és az eredeti pályaparaméterek helyreállítása.

A kormány jóváhagyta azt is, hogy az idei költségvetés "Uniós fejlesztések" című fejezetében a Közlekedés Operatív Program jogcímcsoportot a nemzetgazdasági, valamint a nemzeti fejlesztési miniszter azonnal emelje meg 10,5 milliárd forinttal.

Ez az összeg azonban csak addig terheli a magyar költségvetést, ameddig az uniós támogatás ki nem váltja azt.

Ez utóbbira két változatot tartalmaz a határozat. Az első szerint a KÖZOP maradványa lenne a forrás, de ha ez az alap kimerül a mostani projekt 10,5 milliárd forintja nélkül is, akkor következik a második változat. Ebben a nemzeti fejlesztési miniszter faladata, hogy megtegye a projekt IKOP terhére történő finanszírozásához szükséges intézkedéseket, továbbá kezdeményezze az ehhez szükséges döntések meghozatalát.

A Közbeszerzési Értesítő hétfői számában megjelentek értelmében a felújítási munkálatokra kiírt MÁV-közbeszerzést a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Duna Aszfalt Kft. alkotta konzorcium nyerte meg nettó 13,98 milliárd forintos ajánlattal. A becsült ellenérték 14 milliárd 438 millió forint volt. A közbeszerzésen a legolcsóbb ajánlatot tett konzorcium nyert.

További két konzorcium tett még ajánlatot. Az egyik vezetője a STRABAG Vasútépítő Kft., a tagjai pedig a H.F.Wiebe GmbH & Co. KG valamint a TIC Közlekedési Infrastruktúra Építő Kft. A másik vesztes ajánlattevő a Dömper Kft. vezette konzorcium, amelynek a Subterra-Raab Kft. és a Pannon-Doprastav Kft. a tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.