Színtér

A holokauszt-emlékév után is folytatódik a zsinagógák felújítása

A cél az, hogy a zsinagógák felújításával újra vallási vagy a helyi közösségi, kulturális élet színtereivé váljanak az épületek.

2015.06.01 10:11MTI

Folytatódik a zsinagógák felújítása a holokauszt-emlékév után is - közölte Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A kormány 2014-re, a holokauszt 70. évfordulójára hirdetett emlékévet.

Latorcai Csaba a hírműsorban azt mondta: a cél az, hogy a zsinagógák felújításával újra vallási vagy a helyi közösségi, kulturális élet színtereivé váljanak az épületek.

Felidézte, hogy a holokauszt idején a vidéki zsidóság 99 százalékát meggyilkolták, a zsinagógaépületek többsége évtizedek óta használaton kívül áll, vagy például boltként működik.

Eddig mintegy 15 épület felújítását kezdték meg - mondta.

Tájékoztatása szerint idén kezdődik meg a szegedi zsinagóga, Európa harmadik, Magyarország második legnagyobb zsinagógája, "az egyetemes épített örökség emblematikus épülete" megújítása.

Latorcai Csaba a programmal kapcsolatban még februárban azt mondta, a zsidó kultúra és örökség megőrzése a kormány kifejezett szándéka, ezért 2015-ben is több kiemelt projektet támogat.

Közölte, 4,5 milliárd forintot biztosítanak az átfogó zsinagógarekonstrukciós programra a fővárosi Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és az Alma utcai szeretetotthon felújítására, a miskolci és a szegedi zsinagóga állagmegóvási munkáira és a rabbiképző könyvtárának megmentésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.