Könyvhét

Emberi jogi könyv, novellák és felújított kiadványok a Librinél

Az Amnesty International Tíz igaz történet című emberi jogi kötete, több kortárs szerző novelláskötete és számos újraszerkesztett, vagy akár újrafordított, felújított kiadvány is szerepel a Libri-kiadócsoport könyvheti újdonságai között.

2015.06.06 22:30MTI

Sárközy Bence, a kiadócsoport egyik vezetője az MTI-nek elmondta: a könyvheti kínálat legfontosabb darabja a Tíz igaz történet című, az Amnesty International felkérésére készült kötet, amelynek bevételéből a jogvédő szervezetet támogatják.

Az Amnesty International tíz magyar szerzőt kért fel, hogy írjanak meg egy-egy világszerte ismert emberi jogsértést saját irodalmi szűrőjükön keresztül.

Az áldozatokat az Amnesty International lelkiismereti foglyoknak tekinti, rajtuk keresztül próbálja felhívni a figyelmet rendszerszintű jogsértésekre, és hétköznapi embereket mozgósítva szeretne javulást elérni az esetükben - fogalmazott Sárközy Bence. Hozzátette, hogy Dragomán György, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Kiss Tibor Noé, Maros András, Tasnádi István, Parti Nagy Lajos, Simon Márton és Vámos Miklós interpretációjában találkozhat olyan sorsokkal az olvasó, mint például a szólásszabadságban hinni akaró, ezer korbácsütésre ítélt szaudi blogger vagy az az afrikai kisfiú, akit 16 éves korában kilenc év börtönbüntetésre ítéletek fegyveres rablás vádjával egyetlen szemtanú vallomására hivatkozva.

"A könyvhéten kiemelt hangsúlyt fektetünk a szépirodalmi kiadványaink megjelenésére. Ezért fontos például Forgách András Valami fiatal szélhámos című novelláskötete, amelyet tíz évnyi novellatermésből válogatott ki a szerző és a szerkesztő. Ebben minden benne van, amit Forgách András prózában tud" - fogalmazott.

Kiemelte továbbá Benedek Szabolcs A kvarcóra hét dallama című regényét, amelyben az író saját gyerekkorát, élményeit írja fikcióvá. A Focialista forradalom szerzőjének új regénye egyszerre korrajz és krimi, miközben lapjain megelevenedik a késő Kádár-kori Magyarország. A főhős azzal szembesül, hogy a biztosnak és rendíthetetlennek látszó világ roppant törékeny - tette hozzá.

Sárközy Bence megemlítette a Libri újdonságai közt Tompa Andrea A hóhér háza című kötetét, amelynek harmadik, újraszerkesztett, "újragondolt" kiadása jelenik meg a Könyvhétre, valamint Julie Orringer Légzőgyakorlatok fuldoklóknak című munkáját, amelyet Barabás András fordításában adnak ki. Emellett szólt a Wonderland című könyvről, Angyalosy Eszter és az Irie Maffia tagja, Baranyai Ákos közös munkájáról is, amely a 2000-es évek elejének underground zenei világát és egy zenekar megalakulásának és életének történetét dolgozza fel. "Van benne Budapest, pici Balaton, próbatermek és emberi kapcsolatok" - ismertette a kötetet.

A Helikon kiadó újdonságai között kiemelte Paul Verlaine Szaturnuszi költemények című kötetét, amely Térey János fordításában, átdolgozott, felfrissített kiadásban lát napvilágot, felhívta a figyelmet a kiadó zsebkönyvsorozatának megjelenő új darabjaira, valamint Hankiss Elemér és Lengyel László Kétszög című kötetére. A "párhuzamos életrajzok", a Hankiss-Lengyel kérdezz-felelek több mint tíz év után jelenik meg újra.

Sárközy Bence a Kolibritől Lakatos Istvánnak a képregény és a könyv közötti mezsgyén lavírozó, A majdnem halálos halálsugár című kötetét említette, a Varázspálca szakszervíz mellett, amelyet Sárvári Töttős Györgyi és Győri Ildikó jegyez, és Szalma Edit illusztrációival kerül a polcokra.

A Park Kiadó kínálatából Simon Winder Danubia - Személyes krónika a Habsburgok Európájáról című művére hívta fel a figyelmet, amely egy "vicces hangvételű, de nagyon komolyan gondolt nagy Habsburg-történet", valamint Timothy Snyder A vörös herceg - Egy Habsburg főherceg titkos életei című munkájára, amelyben a neves amerikai történész emlékezetes portrét rajzol Habsburg Vilmosról, akiben a 20. századi Európa számos ellentmondása öltött testet.

A Margó fesztivál "idén is gazdag és sokszínű" kulturális programot kínál, amelyen ebben az évben is aktívan vesz részt a kiadócsoport. Mint Sárközy Bence elmondta, a Könyvhét kulturális programjának nagy részét évek óta a Margó fesztivál adja, hiszen a magyar kortárs zenei, irodalmi és kulturális életet, valamint a színes városnéző sétákat ötvöző esemény egy komoly összkulturális fesztivállá nőtte ki magát az évek alatt. "Azt gondolom, hogy aki a könyvhétre kíváncsi, az +margózzon is+, mert annak így van értelme" - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.