Nagyobb biztonság

Bővíti tárolókapacitásait a radioaktív hulladékokat kezelő társaság

Az RHK Kft. üzemelteti Pakson a kiégett kazetták átmeneti tárolóját, ahol az atomerőműben elhasznált fűtőelemeket helyezik el, a bátaapáti tárolót, ahol az atomerőműből származó kis és közepes aktivitású hulladék kap végleges elhelyezést, valamint a püspökszilágyi feldolgozót és tárolót, amely kizárólag nem atomerőműből származó radioaktív hulladékot fogad.

2014.12.10 15:57MTI

A tárolókapacitások bővítése és a biztonság növelése volt a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. idei legfőbb feladata - mondta el Kereki Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója szerdai budapesti évzáró sajtótájékoztatóján.

A közhasznú nonprofit kft. 2014-ben mintegy 12 milliárd forinttal gazdálkodott, ebből 5,7 milliárdot költöttek fejlesztésekre. Jövőre a tervek szerint 15,5 milliárd forint áll majd rendelkezésükre - ismertette az ügyvezető igazgató.

Az RHK programjainak végrehajtásához döntően a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap nyújt fedezetet, amelynek legnagyobb befizetője a paksi atomerőmű.

Az RHK Kft. üzemelteti Pakson a kiégett kazetták átmeneti tárolóját, ahol az atomerőműben elhasznált fűtőelemeket helyezik el, a bátaapáti tárolót, ahol az atomerőműből származó kis és közepes aktivitású hulladék kap végleges elhelyezést, valamint a püspökszilágyi feldolgozót és tárolót, amely kizárólag nem atomerőműből származó radioaktív hulladékot fogad.

A püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóba az egészségügyből, iparból, mezőgazdaságból, oktatásból, valamint kutatásból származó kis és közepes aktivitású hulladékot szállítanak az egész országból. Kereki Ferenc elmondta: az idén 67 szállítás történt, 220 radioaktív sugárforrást, mintegy 10 köbméter hulladékot fogadtak.

A felszínközeli tároló befogadóképessége több mint 5000 köbméter. Ebben az évben jelentős fejlesztések történtek, ennek során korszerűsítették a diszpécserközpontot és átalakították a laborépületet, ezen kívül a biztonságot növelő beruházások is elkészültek.

A bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló felszín alatti létesítményében már 3249 hordó atomerőműből származó kis és közepes aktivitású hulladék került betonkonténerekben a végleges helyére. A már kialakított két tárolótér mellett folyik a 3-as és a 4-es kamra létesítése is.

A több éve tartó fejlesztési programok eredményeként az RHK idén egy olyan új hulladék-elhelyezési rendszer bevezetésére kapott engedélyt, amely a tároló kamrák kihasználtságát csaknem a duplájára növeli.

A paksi atomerőműben elhasznált fűtőelemeknek az atomerőmű szomszédságában található Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója ad helyet, amelyben jelenleg 8077 kazetta található a meglévő 20 kamrában.

Az atomerőmű igényei szerint modulszerűen bővíthető létesítményben 4 újabb kamra építését kezdték meg az idén. Az előkészítő munka során először talajcserét végeztek, hogy a tervek szerint majd 36 kamrásra bővülő létesítmény új moduljai is szilárd alapokra épüljenek.

Az ügyvezető igazgató kitért arra is, hogy a nagy aktivitású hulladék végleges elhelyezését célzó nyugat-mecseki program újraindult Boda környékén.

Az ottani agyagkő kiváló vízzáró tulajdonsága miatt alkalmas lehet arra, hogy néhány évtized múlva befogadjon egy mélységi geológiai tárolót, amelyben a nagy aktivitású hulladékok és a kiégett fűtőelemek biztonságosan és véglegesen elhelyezhetőek. Ebben az évben két kutatófúrás történt.

A radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek kezelésére készítendő nemzeti program elkészítése kötelező Magyarország számára is. Az RHK dolgozik ezen, a dokumentumot a jövő év augusztusáig kell benyújtani az Európai Bizottságnak - mondta el Kereki Ferenc.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.