Csernobil szelleme ma is kísért

Radioaktívak a német vaddisznók

Közkedvelt csemege a vaddisznó Németországban, szalámitól elkezdve a sült húsokig sok formában fogyasztják. Pedig nem kellene...

2014.09.10 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Szászországban nemrég vetették alá tesztnek a helyi vaddisznó-állományt, és arra a megdöbbentő felfedezésre jutottak, hogy az állatok harmada emberi fogyasztásra alkalmatlan mértékben radioaktív. A vaddisznók húsát nem lenne szabad megenni abban az esetben, ha sugárzásuk kilogrammonként meghaladja a 600 becquerelt - a tavalyi év során a vizsgált 752 négylábú közül 297 esetében mértek magasabb szintet a tudósok. Arról, hogy nem téves a mérés, egyes alkalmakkor több mint tízszer ismételték meg az eljárást, minden esetben beigazolva az első adat helyességét.

Jól jelzik a sugárzó német vadmalacok, milyen hosszú távú hatásokkal jár egy nukleáris baleset. Több mint 28 évvel a csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófája után még mindig találni olyan helyszíneket és élőlényeket, amik kimutathatóan magukon viselik a robbanás következtében kiszabadult radioaktív por negatív hatásait.

Noha Szászország több mint 1100 kilométerre található az észak-ukrán Csernobiltól (ahol egyébként még ma is folyik áramtermelés), a változó időjárási körülmények anno messze Nyugat-Európa fölé is elsodorták az atmoszférában szétterülő veszélyes részecskéket. A beszennyeződött talajjal kapcsolatba kerülő állatok - különösen a földet előszeretettel túró vaddisznó - ezt követően maguk is sugárbetegek lettek. Tovább rontja szerencsétlen agyarasok esélyeit, hogy kedvenc csemegéik, a gombák különösen jól tárolják a radioaktív sugárzást.

Visszatérve a felmérésre: a kutatók elemzései szerint egyhamar nem fog változni a helyzet. Becslések szerint további 50 évnek - azaz még majdnem kétszer annyi időnek - kell eltelnie, mire a sugárzás szintje visszatér a normálishoz közelire.

Nem árt tehát résen lenniük a németeknek, hátha valamelyik bokorból egy szuper-vaddisznó csörtet - repül? - elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.