Kapós izotóp

Megtalálták az ellopott radioaktív szállítmányt Mexikóban

Megtalálták Mexikóban pénteken azt a radioaktív anyagot, amelyet nemrégiben loptak el egy kamionnal együtt.

2014.07.05 05:30MTI

Az anyagot tartalmazó konténert közterületen, hiánytalanul és bontatlanul találták meg, a környezetet nem érte kár, a lakosságot nem fenyegeti veszély - jelentette be a helyi katasztrófavédelem illetékese. Az autótolvajok kirakták a tartályt a kamionból, elképzelhető, hogy nem is tudták, mit tartalmaz.

Sajtójelentések szerint a kamiont is megtalálták egy másik helyen.

A mexikói hatóságok pénteken jelentették be, hogy keresik az ellopott kamiont, és a lakosságot is tájékoztatták az esetről. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rakomány irídium-192 izotóp kapszulákat tartalmaz, ezt az anyagot elsősorban ipari célokra használják.

A sugárzó izotópot speciális védőburkolatban szállították, szakértők szerint a radioaktív anyag csak ezen burkolat eltávolítása vagy megrongálódása esetén jelent egészségügyi kockázatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.