Szeptemberben

Csökkent az euróövezeti kompozit BMI

Az augusztusi 52,5 pontról 52 pontra csökkent az euróövezeti kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) szeptemberben a Markit Economics piackutató adatai szerint.

2014.10.03 11:53MTI

A Markit szerint továbbra is gyengélkedik az euróövezet gazdasága, a legújabb BMI adatok alapján a termelésnél és az új megrendelések körében volt a legnagyobb a visszaesés.

2014 harmadik negyedévében átlagosan 52,8 pontot ért el az összetett BMI mutató, az idei évben eddig ez volt a leggyengébb negyedév.

Szeptemberben a vizsgált országok közül Írországban volt a legnagyobb a BMI (60 pont), majd Spanyolország (55,3 pont), Németország (54,1 pont), Olaszország (49,5 pont) és Franciaország (48,4 pont) következett.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. A kompozit BMI két részből áll össze, a feldolgozóipar teljesítményét mérő és a szolgáltatószektori mutatóból.

A Markit közleménye szerint szeptemberben augusztushoz képest lassabb növekedést mértek Írországban és Spanyolországban, de gyorsabbat Németországban. Franciaország és Olaszország esetében a gazdaság recessziója gyorsult fel.

Olaszországban a feldolgozóipar teljesítménye nőtt, a szolgáltató szektoré visszaesett, Franciaországban mindkét ágazatban csökkent a gazdasági aktivitás.

Chris Williamson, a Markit vezető elemzője szerint az euróövezetben a gazdasági növekedés megakadt a harmadik negyedévben, a bruttó hazai termék (GDP) csak 0,2-0,3 százalékkal nőhet. Vannak országok, ahol jobb a helyzet, de a gyenge belföldi kereslet, az akadozó banki hitelezés és az Oroszország elleni szankciók visszafogják a növekedést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.