Nő a GDP

Csökkenő német BMI-mutatók

Csökkent a német feldolgozóipari és szolgáltató szektori beszerzésimenedzser-index (BMI) is augusztusban júliushoz képest.

2014.08.21 10:33MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A BMI-adatok alapján továbbra is nő a német bruttó hazai termék (GDP), de a növekedés üteme lassult.

A Markit Economics piackutató intézet közleménye szerint a feldolgozóipari BMI augusztusban 52 pont volt a júliusi 52,4 pont után, a szolgáltató szektori BMI 56,4 pont 56,7 pont után, míg a két ágazat teljesítményét egyszerre mérő összetett BMI mutató 54,9 pontra csökkent 55,7 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi. Az adatokból kiderül, hogy a német gazdasági növekedésnek a szolgáltató szektor volt a motorja, az ágazat teljesítménye továbbra is többéves csúcson van.

Ezzel szemben a feldolgozóiparnál érezhető lassulás volt, a feldolgozóipari termelés utoljára 2013 júniusában volt ilyen gyenge. Az új megrendelések száma dinamikusan nőtt a szolgáltató szektorban, de csak mérsékelten a feldolgozóiparban.

A foglalkoztatottak száma már a tizedik egymást követő hónapja bővült, de a növekedés üteme öt hónapja nem volt ilyen lassú. A beszerzési és a termelői árak egyaránt növekedtek. A vállalatoknál az üzleti hangulat továbbra is pozitív, de a németek kevésbé derűlátóak, mint egy évvel korábban.

Oliver Kolodseike, a Markit elemzője szerint az augusztusi előzetes adatok alapján kedvező a német vállalati szektor helyzete, de aggasztó lehet, hogy a feldolgozóipar leszakadóban van a szolgáltató szektorhoz képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.