5,6 százalék

Jókorát csökkent augusztusban a beszerzésimenedzser-index (BMI)

Az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9 pont volt, az augusztusoké pedig 52,3 pont.

2014.09.01 10:14MTI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 51,0 pontra csökkent a júliusi 56,6-ról - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn üzleti jelentésében.

A tájékoztatás szerint ez alapján a válaszadók nagyobb hányada összességében kedvező folyamatokról számolt be, az idei érték azonban alacsonyabb a hosszú távú augusztusi 52,3-as átlagnál, és elmarad az elmúlt három év augusztusának 51,3-as átlagától is.

A felmérésben vizsgált részindexek döntő része csökkent júliushoz képest.

A mutató 50 pont alatti értéke a feldolgozóipari tevékenység visszaesését, az annál nagyobb érték az ágazat bővülését jelzi.

Az MLBKT közölte, augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9 pont volt, az augusztusoké pedig 52,3 pont.

A BMI összetevői közül a termelési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de növekedést mutat. Az érték átlag alattinak számít, az elmúlt 18 évben hatszor volt kisebb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe erősebben esett vissza, s a mostani a hatodik legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, de elmarad az 1995 óta mért hosszú távú, valamint az elmúlt három év átlagától.

A foglalkoztatottságot mutató index értéke ismét 50,0 pont felett volt augusztusban, és az idei értékek május kivételével növekedésre utalnak.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent júliusihoz képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi.

A beszerzési árak enyhe növekedési üteme erősödött, ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötvennégy hónapban egyszer sem csökkentek, a mostani ütem 1995 óta a hatodik legmagasabb augusztusi érték.

A késztermékkészletek szintje augusztusban magasabb lett, a korábbi augusztusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a harmadik legmagasabb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júliushoz képest, és három havi bővülés után először jelzi az import mennyiségének újbóli csökkenését.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.