Fekete arany

A bőséges kínálat miatt csökken az olaj ára

Kedden délelőtt 106,5 dollár alá csökkent a Brent olaj hordónkénti ára a nemzetközi piacokon. Hiába érte támadás Líbiában a főváros repterét, az országban nő az olajkitermelés, és bőséges kínálat van a világpiacon.

2014.07.15 12:32MTI

Líbiában a héten az olajkitermelés újra megközelítette a napi 500 ezer hordót. A kormánynak sikerült megegyeznie a kikötőket felügyelő milíciákkal is, így szabad az export is.

Richard Mallinson londoni energiapiaci elemző szerint a Tripoli repülőtere elleni támadás híre aggasztó, de még így is több olaj kerül az országból a világpiacra, mint pár héttel korábban.

Kedd délelőtt a határidős piacokon a Brent olaj hordónkénti ára augusztusi szállításra 106,44 dollárra esett 0,50 százalékos, 0,54 dolláros csökkenés után. A WTI olaj hordónkénti ára 0,23 százalékkal ment lejjebb és 100,68 dollárra változott.

A Brent hordónkénti ára június közepén még 115,71 dollár volt, kilenchónapos csúcsra emelkedett az iraki harcok miatt. Mostanra az ár közel háromhavi mélypontra süllyedt.

Bill Hubard, a Markets.com vezető közgazdásza szerint a líbiai helyzet összevissza változik, de a lényeg, hogy világszerte magas az olajtartalékok aránya, különösen az Egyesült Államokban.

Kedd délelőtt az amerikai dollár árfolyama erősödött az euróval szemben, mert romlott a német ZEW gazdaságkutató intézet hangulatindexe. Az erősödő dollár tovább csökkenti az olajárakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.