Brent, WTI

Vegyes volt a mozgás az olajpiacokon

A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 83 cent emelkedéssel szeptember 18. óta a legmagasabb szinten, 107,26 dolláron zárt.

2014.06.22 12:17MTI
Forrás: youtube.com

Vegyesen zárt a nyersolaj világpiaci ára pénteken, a Brent csökkent nyereségrealizálás miatt, a WTI kilenchavi csúcson fejezte be a hét utolsó kereskedési napját.

A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 83 cent emelkedéssel szeptember 18. óta a legmagasabb szinten, 107,26 dolláron zárt. A drágulásban a szakértők szerint technikai ok is szerepet játszott, a befektetők vásároltak a legközelebbi, júliusi lejárat kifutása előtt.

Eközben az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 25 centtel 114,81 dollárra csökkent. A befektetők nyereséget realizáltak, mert mérséklődött az a félelem, hogy az iraki események befolyásolhatják az ország olajexportját. Irak jelenleg napi 2,5 millió hordó kőolajat exportál. Irak adja az OPEC olajtermelésének csaknem a tíz százalékát.

Hétfő óta először zárt csökkenéssel a Brent ára. Ennek ellenére az olajfajta hordónkénti ára több mint 2 dollárral emelkedett a héten.

Az iraki olajexport biztonságával kapcsolatos bizonytalanságok miatt a BNP Paribas a WTI idei átlagárára vonatkozó előrejelzését 4 dollárral 102 dollárra, a Brentét 3 dollárral 110 dollárra emelte. A BNP Paribas most azzal számol, hogy jövőre 100 dollár lesz a WTI és 108 dollár a Brent átlagára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.