Válsággócok

Ezt érezzük: kilenchavi csúcson a kőolaj világpiaci ára

A Brent ára a héten eddig 1,4 százalékkal, a múlt héten 4,4 százalékkal emelkedett.

2014.06.20 08:40MTI

Rendületlenül tart a kőolaj drágulása a világpiacon az iraki olajexport biztonságát fenyegető belpolitikai válság miatt. Az energiahordozó ára a második egymást követő hetet zárhatja emelkedéssel.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára tavaly szeptember eleje óta legmagasabb szinten, 115,06 dolláron zárt csütörtökön, ami 80 cent emelkedés szerdához képest. Péntek kora reggel néhány centtel tovább drágult az olajfajta.

A Brent ára a héten eddig 1,4 százalékkal, a múlt héten 4,4 százalékkal emelkedett.

Az iraki kormánnyal szemben álló fegyveres erős csütörtökön elfoglalták az ország legnagyobb olajfinomítóját. Amennyiben a napi 300 ezer hordó kőolaj feldolgozására alkalmas létesítmény zárva marad, Iraknak növelnie kell feldolgozott olajtermék-behozatalát, ami tovább emelheti a világpiaci árakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.