Egy dollárral drágább is a Brent

Csökkent az OPEC olajtermelése novemberben

Elsősorban Szaúd-Arábia termelésének visszaesése miatt csökkent az OPEC novemberi olajtermelése - tartalmazza az olajkartell kedden ismertetett havi jelentése.

2012.12.11 16:57MTI

A termeléscsökkenésre vonatkozó hírre a Brent nyersolajfajta hordónkénti ára csaknem egy dollárral emelkedett, röviddel 15 óra előtt 107,97 dolláron állt.

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) novemberi napi termelése 30,78 millió hordó volt, ez csaknem napi 210 ezer hordóval alacsonyabb az októberinél.

Az OPEC vezető termelője, Szaúd-Arábia novemberi olajtermelése 230 ezer hordóval 9,49 millió hordóra esett.

Az OPEC-jelentés szerint a világ idei napi átlagos olajkereslete 88,80 millió hordó lesz, ami jövőre 89,57 millió hordóra bővül.

A jelentés összeállítói szerint a globális gazdaság az idén 3 százalékkal, 2013-ban 3,2 százalékkal nő. Az Egyesült Államok GDP-növekedése 2,2 százalékról jövőre 2 százalékra, Japáné 1,6 százalékról 0,6 százalékra lassul. Az euróövezet idei 0,4 százalékos GDP-zsugorodása jövőre 0,1 százalékos növekedésre vált.

A dokumentum azzal számol, hogy a kínai gazdaságnövekedés az idei 7,6 százalékról jövőre 8 százalékra, Indiáé 5,5 százalékról 6,6 százalékra bővül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.