Egyértelmű üzenet

Újabb kínai olajfúró torony közeledik Vietnamhoz

A fúrótorony ugyanannak az állami olajvállalatnak a tulajdonában van, amely május elsején legnagyobb ilyen létesítményét a Dél-kínai-tenger Vietnam által is magáénak tartott területén, a kínai igazgatás alatt álló Hszisa/Paracel-szigetektől 17 tengeri mérföldre üzembe helyezte.

2014.06.20 14:11MTI

Kína újabb olajfúró tornyot vontat legdélibb tartományától, Hajnantól délre, Vietnam irányába. Elemzők a lépést Peking határozott üzeneteként értékelik arra vonatkozóan, hogy a szóban forgó területek hovatartozásáról nem egyezkedik - derült ki pénteki sajtójelentésekből.

A fúrótorony ugyanannak az állami olajvállalatnak a tulajdonában van, amely május elsején legnagyobb ilyen létesítményét a Dél-kínai-tenger Vietnam által is magáénak tartott területén, a kínai igazgatás alatt álló Hszisa/Paracel-szigetektől 17 tengeri mérföldre üzembe helyezte.

A lépés heves vitát és összeütközést váltott ki a tengeren és a diplomáciában egyaránt. Vietnamban halálos áldozatokat is követelő Kína-ellenes zavargások törtek ki. A tornyot azóta más helyre vontatták, és állítólag augusztus közepéig marad a térségben. Kínai és vietnami hajók ütközései több mint negyven napja tartanak.

A Kína és szomszédja között elmérgesedett vitában nem történt előrelépés. Jang Csie-cse kínai államtanácsos, a kínai kormányban a külpolitika legmagasabb rangú irányítója szerdán ugyan egy napra Hanoiba utazott, de egybehangzó sajtójelentések szerint mindkét oldalon megmerevedtek az álláspontok, a kialakult helyzetért a felek egymást okolják.

Vietnami lapjelentések szerint Nguyen Tan Dung miniszterelnök és Nguyen Phu Trong, a kommunista párt főtitkára egyaránt kijelentette, hogy Kína megsértette Vietnam szuverenitását és a nemzetközi törvényeket, s országuk szuverenitása "a Paracel és a Spratly-szigetek felett a Keleti-tengeren megváltoztathatatlan".

Jang közölte, hogy Kína minden szükséges intézkedést megtesz nemzeti szuverenitásának védelmére. Az újabb olajfúró torony mozgatása miatt csütörtökön Hanoi belvárosának egy parkjában volt egy kisebb tüntetés, azonban a jelek szerint a vietnami vezetés a kínálkozó alkalom ellenére nem akarja a húrt tovább feszíteni.

Megfigyelők szerint ennek oka az is, hogy a hely, ahol a torony végleg lehorgonyoz, minden valószínűség szerint távolabb esik majd a vitatott hovatartozású szigetcsoporttól. A kínai külügyminisztérium szóvivője annyit mondott, hogy Hajnan parti vizein fogják üzembe helyezni.

A vietnami parti őrség parancsnoka, Nguyen Quang Dam a Vietnam Express című lapban csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy feltételezésük szerint Kína kontinentális talapzatához tartozó területen marad a torony, de hozzátette: a vietnami parti őrség "felkészül minden helyzet kezelésére".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.