Önkéntes tűzhalál

Önégetéssel tiltakozott egy vietnami asszony a kínai kőolajfúró-torony üzembe helyezése ellen

Önkéntes tűzhalállal tiltakozott pénteken egy vietnami asszony az ellen, hogy Kína olajfúrótornyot helyezett üzembe nemrég a Dél-kínai-tengeren, a vitatott hovatartozású Paracel-(kínai nevén Hszisa-)szigetek közelében.

2014.05.23 15:57MTI

Az esetről a vietnami állami sajtó számolt be. A Than Nien című újság internetes oldalán azt írta, hogy a 67 éves nő péntek kora reggel taxival érkezett Ho Si Minh-város központjába.

Az egykori elnöki palota előtt, az őrök szeme láttára felgyújtotta magát, mielőtt azok segítségére siethettek volna. A nő önkéntes tűzhaláláról szóló hír villámgyorsan elterjedt a világhálón.

A lap idézett egy magas rangú városi tisztviselőt, aki elmondta, hogy a helyszínen egy műanyag palackot találtak, egy gyújtót, valamint kézzel írott tiltakozó szövegeket.

Ez utóbbiakon azt állt: "Legyünk egységesek, hogy szétzúzzuk a kínai inváziós összeesküvést", s "támogassuk a vietnami parti őrséget és a halászokat". Az önégetések ritkák Vietnamban, bár az elmúlt években időről-időre előfordultak ilyen esetek.

Az elmúlt napokban Kína-ellenes zavargások törtek ki Vietnamban amiatt, hogy a vitatott hovatartozású területen fúrásokba kezdett az odavontatott kínai olajfúrótorony. A zavargásokban két kínai állampolgárt megöltek, és több mint százat megsebesítettek, a tüntetők több kínai érdekeltségű gyárat megrongáltak, a berendezéseikben kárt okoztak.

Peking 1974-ben vonta ellenőrzése alá a szigeteket, amelyekre Vietnam is igényt tart, akárcsak a környező vizekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.