Hordónként

Háromhetes mélyponton a Brent kőolaj ára

Háromhetes mélypontra csökkent a Brent olajfajta hordónkénti ára csütörtök reggelre, az árcsökkenést az okozta, hogy Líbiában az utolsó két olajkikötő is visszakerült a kormány ellenőrzése alá, ami napi félmillió hordós exportra teremt lehetőséget.

2014.07.03 11:23MTI
freedigitalphotos.net/sakhorn38

Röviddel délelőtt fél tíz után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 48 cent csökkenéssel 110,76 dolláron állt.

A WTI amerikai olajfajta hordónkénti ára is csökkent 33 centtel, így 104,15 dolláron állt, amely szintén háromhetes mélypontnak számít. Elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek: az iraki események megfordíthatják az olajár csökkenésének a trendjét.

Szakértők szerint miközben a líbiai olajkivitel csak lassan éri el újra a válság előtti szintet, addig a bizonytalan iraki belpolitikai helyzet jelentősen megemelheti az árakat. Irak az OPEC második legnagyobb kőolajexportálója Szaúd-Arábia után.

Az iraki problémák a legrosszabbkor jöttek, a világgazdaság kezdett lendületet venni, nőtt az olajigénye is - mondta el egy ipari szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.