Távol-Kelet

A kínai gazdaság túl van a nehezén

Hat hónap után először jelzett növekedést a kínai feldolgozóipar teljesítményét tükröző beszerzésimenedzser-index (BMI).

2014.07.01 08:39MTI

Az HSBC brit nagybank felmérése alapján összeállított, kedden közzétett mutató júniusban 50,7 pontra nőtt a májusi 49,4 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Az HSBC közölte: az új megrendelések volumene 15 hónapja nem látott ütemben nőtt júniusban. A foglalkoztatottak száma ugyanakkor immár nyolc hónapja csökken, igaz, egyre kisebb ütemben.

Julia R Wang, az HSBC hongkongi közgazdásza úgy vélte: a kínai gazdaság túl van a nehezén, de még idő kell, hogy a növekedés bázisa elég széles legyen. A következő hónapokban növelni kell a beruházásokat az infrastruktúra területén, hogy növekedjen a kereslet - mondta. Az ingatlanpiac lehűlése ugyanakkor továbbra is lefelé ható kockázatot jelent a növekedésre az év második felében; az HSBC ezért arra számít, hogy folytatódik az expanzív fiskális és monetáris politika Kínában - tette hozzá.

A kínai kormány egy sor gazdaságélénkítő intézkedést fogadott el az elmúlt hónapokban, miután a gazdasági növekedés másfél éves mélypontra lassult 2014 első negyedévében. Szakértők szerint a májusi makrogazdasági adatokból az derült ki, hogy a lépések máris éreztetik a hatásukat: a piaci várakozást meghaladva nőtt az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom és az állóeszköz-beruházások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.