Rosszul lett a csípős vacsorától

A kínai gyorskajának köszönheti az életét

Rosszul lett a csípős, fűszeres vacsorától, amit előzőleg egy kínai gyorsétteremben evett, ám bizarr módon épp ez mentette meg egy fiatal lány életét: ez mutatott rá a leukémiájára.

2014.06.30 18:29ma.hu

Valószínűleg kevesen vagyunk, akik boldogan emlékeznek vissza egy olyan estére, amikor pokoli gyomorgörcsöket okozott egy elvitelre kért kínai gyorskaja. A 18 éves Brooke Evans azonban kifejezetten örül, amiért rosszul lett a csípős, erősen fűszeres ételektől, ugyanis nagy valószínűséggel ennek köszönheti, hogy ma még életben van és napról napra jobbak az esélyei arra, hogy ez még sokáig így is marad. Az angliai Redditch-ben élő lány panaszai ugyanis annyira extrémek voltak, hogy elkezdték őt kivizsgálni, és így derült ki, még időben, hogy leukémiás.

"Felébredtem az éjszaka közepén, és borzalmas gyomorgörcsöm volt az egész jobb oldalon. Ez mindig csak olyankor történt, mikor fűszeres ételeket ettem. Ha ilyesmit ettem, mint például az elvihető kínai kaja, a végén mindig a sürgősségin kötöttem ki" - mesélte a lány a Birmingham Mail című lapnak. "A fájdalom rettenetes volt, de gyakran mire az orvoshoz jutottam, már el is múlt, ahogy erős fájdalomcsillapítókat kaptam."

Fotó: freedigitalphotos.net/KEKO64

Ám miután egyre sűrűbben kellett kórházba mennie, az orvosok gyanakodni kezdtek, és alapos kivizsgálásnak vetették alá a szinte még tinédzser lányt. Nem sokkal később kiderült, hogy akut limfoblasztos leukémiában szenved, amire a tipikus tünetek - fáradtság, sápadtság, orr- vagy fogínyvérzés - nem utaltak, így nehéz lenne megmondani, mikor derült volna ki Brooke betegsége és nem lett-e volna még késő. Szerencséjére így időben meg tudták kezdeni a kezelést, amely a szülők beleegyezésével nem a hagyományos kemoterápiával történt, hanem egy új, kísérleti gyógyszerrel, ami kevesebb mellékhatással jár.

A dermesztő diagnózissal tavaly szeptemberben szembesült Brooke és a családja, akiket először összetört a hír, mára azonban mindannyian bizakodnak, mert nyolc hónappal később már úgy tűnik, túl van a nehezén. Az egyetlen, ami Brooke-ot bántja, a haja elvesztése, az átélt nehézségek hatására azonban új célja is született: azt tervezi, hogy befejezi a betegség miatt halasztott érettségit, utána pedig ápolónőnek fog továbbtanulni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.