Többet költöttek, többet utaztak

Kereskedelemi és idegenforgalmi rekordokat hozott a kínai holdújév

A korábbi éveknél is többet költöttek és többet utaztak a kínaiak a pénteken zárult egyhetes holdújévi munkaszünet alatt.

2014.02.07 14:23MTI
MTI, archív

Ez derül ki a pénteken nyilvánosságra hozott hivatalos statisztikákból. A legnagyobb családi ünnepnek, s az egyik legforgalmasabb kereskedelmi időszaknak számító holdújév egy hete alatt a kínai lakosok összesen csaknem 611 milliárd jüant (23 ezer milliárd forint) költöttek.

Ez minden korábbinál nagyobb érték, a kereskedelmi minisztérium 2012-es holdújévi időszakra vonatkozó statisztikáival összevetve pedig 13,3 százalékos növekedést mutat.

A kínai lakosok az élelmiszeren túl leginkább ruházati cikkekre, ékszerekre, ajándékokra és - a január végével beköszöntött Ló évének betudhatóan - lómintás szuvenírokra költöttek - derül ki a statisztikákból. Az utakon közlekedők száma a 430 milliót is meghaladta, ez erős, 5 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Az ünnep záró napján, csütörtökön a közlekedési minisztérium statisztikái szerint 73 millióan rótták az ország útjait. Új rekordokat hozott a legnagyobb turistalátványosságokat látogatók száma is.

A fővárosba, Pekingbe például 9,75 millióan látogattak el, 12,3 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A turisták összesen 4,4 milliárd jüannal (167 milliárd forint) növelték a pekingi kasszákat, ez 13 százalékkal több az előző évhez képest.

A kelet-kínai Sanghajba 3,6 millió érdeklődő látogatott el, amely a pekingihez képest szerényebb, 8,2 százalékos éves szintű növekedés. A turisták itt 3,6 milliárd jüant (137 milliárd forint) költöttek - közölte pénteken a sanghaji idegenforgalmi hivatal.

A kínai filmszínházak szintén jó hetet zártak, 2012 hasonló időszakát több mint 81 százalékkal felülteljesítve, 1,4 milliárd jüan (53 milliárd forint) bevételt értek el. Összesen több mint 38 milliónyian ültek be valamilyen filmre az elmúlt héten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.