Holdújév

Közel százmillió hátrahagyott gyermek van Kínában

Szüleiket évek óta nem látott gyermekekről, szüleik után pénz nélkül útnak induló, elhagyatottságukban öngyilkosságot választó kisiskolásokról szóló híradások láttak napvilágot.

2014.01.27 13:04MTI
Forrás: youtube.com

Csaknem százmillió, a szüleik által kényszerűen hátrahagyott gyermek van ma Kínában - írta az ottani sajtó a hagyományosan legnagyobb családi ünnep, a holdújév beköszöntével.

A kínai újságokban és mikroblogokon az elmúlt napokban több szívszorongató - szüleiket évek óta nem látott gyermekekről, szüleik után pénz nélkül útnak induló, elhagyatottságukban öngyilkosságot választó kisiskolásokról szóló - híradás is napvilágot látott.

A történetekből az is kiderül, hogy ezek a gyermekek érzelmileg és szociálisan is a gazdasági fejlődés áldozataivá válnak. Az 1,3 milliárdos népességű Kínában 260 millió ember, a lakosság csaknem 20 százaléka számít migráns dolgozónak: ők egy jobb élet és magasabb fizetés reményében a gazdasági fejlődés központjaiba vándorolva hagyták hátra szülőhelyüket - és azzal együtt a legtöbb esetben gyermekeiket is. Utóbbira a szigorú lakóhely-regisztrációs rendszer előírásai miatt kényszerülnek, az ugyanis nem engedélyezi, hogy a vidéki gyerekek városi iskolákba iratkozzanak be, és ott egészségügyi vagy más társadalombiztosítási ellátásban részesüljenek.

A hátrahagyott gyerekek száma a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 60 milliót tesz ki, vagyis az összes kisgyerek egyötöde ebbe a kategóriába sorolódik. Sok kutató szerint valós számuk ennél tízmilliókkal is magasabb lehet, s a 100 milliót is meghaladhatja, a sajtó így gyakran "hátrahagyott generációról" cikkezik.

A Kínai Nőszövetség (CWF) e témával kapcsolatos tanulmánya szerint a gyerekek több mint felének anyja és apja is migráns, őket a nagyszülők, szomszédok, falubeliek nevelik. A gyermekek leginkább érzelmileg sérülnek, nem ritka ugyanakkor az sem, hogy szüleik nélkül fizikai, testi erőszak sújtja őket. Családi felügyelet hiányában a hátrahagyott gyerekek az iskolában is rosszabbul teljesítenek: a Pekingi Népi Egyetem egy tavalyi felmérésre szerint a 14 éves korosztályból mindössze 88 százalék jár iskolába.

A probléma megoldásához központi lépések szükségesek - hangoztatták a témában megszólaló szociológusok. A CWF szerint elsősorban egy jogvédelmi hálózat felállítása szükséges, amelyhez a kicsik fordulhatnának szükség esetén. Emellett a felügyeleti rendszer reformjára lenne szükség, hogy megakadályozzák a visszaéléseket. Mások szerint a migráció mértékét kellene visszaszorítani, s a vidéki területek vállalkozásainak fellendítésére van szükség. Enyhülést hozhatna a kérdésben a lakóhely-regisztrációs rendszer reformja is, amelyre a kínai kormány korábban már ígéretet tett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.