Betilthatják ha rossz az idő

A holdújévi tűzijátékok is veszélybe kerültek a szmog miatt

Betiltják a kínai holdújévi tűzijátékokat Pekingben, ha az adott időszakban szmogos időjárás várható.

2013.12.13 14:26MTI
MTI, archív

A város közbiztonsági hivatalának közleménye szerint amennyiben a január végén kezdődő holdújév hetére súlyosan szennyezett levegőjű időjárás várható, vagyis a négyes színskála két legfelsőbb, narancs vagy piros riasztását kell elrendelni, a fővárosban tilos lesz a pirotechnikai eszközök használata.

A húszmilliós Pekingben - ahogy Kína összes más részén - igen nagy népszerűségnek örvend a petárdás és tűzijátékos ünneplés.

Az elmúlt években azok használata olyan méreteket öltött, hogy a sokmillió robbantás tiszta időjárás esetén is nagymértékű szmogot eredményezett, a holdújév éjszakáján például Pekingben 500 mikrogramm fölé emelkedett egy köbméter levegőben a 2,5 mikrométer átmérőjűnél is kisebb, úgynevezett finom porszemcsék koncentrációjának aránya, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a 20-as érték számít az egészséges szint határának.

Mivel a szmoghelyzet az elmúlt hónapokban újabb és újabb rekordokat döntött meg, a helyzet kezelésére a kormány minden lehetséges módot igyekszik felhasználni, ennek egyik frontjaként szolgálna a pirotechnika tiltása is. A lakosok sms-üzeneteket és szóbeli figyelmeztetést kapnak a tilalomról; hogy az előírást megszegőket hogyan büntetnék, arról a közbiztonsági minisztérium nem tájékoztatott.

A tárca annyit közölt, hogy környezetbarát tűzijátékok eladását fogja ösztönözni. Ezek nem tartalmaznak ként, vagyis kevesebb füstöt hagynak maguk után, igaz, az áruk is magasabb hagyományos társaikénál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.