Korrupció

Elismert egy vesztegetést az Alcoa leányvállalata, 384 millió dollár büntetést fizet

Elismerte az Alcoa amerikai alumíniumipari konszern leányvállalata, hogy Bahreinben kenőpénzt fizetett kormányzati tisztségviselőknek, hogy előnyre tegyen szert helyi versenytársával szemben.

2014.01.10 06:59MTI

Az Alcoa World Alumina and Chemicals (AWAC) cég - amelynek közös tulajdonosa az Alcoa és az ausztráliai székhelyű Alumina vállalat 60-40 százalékos arányban - elismerte csütörtökön az Egyesült Államokban, a pittsburghi bíróság előtt, hogy a vállalat vesztegetést követett el. A céget ezért 223 millió dollár (49 milliárd forint) pénzbüntetésre ítélték, míg a többségi tulajdonos Alcoára 161 millió dollár (35,5 milliárd forint) bírságot rótt ki az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC).

A vád szerint az AWAC illetékesei egy londoni közvetítőn keresztül megvesztegettek bahreini tisztségviselőket és az Alba bahreini alumíniumipari vállalat néhány vezetőjét azért, hogy az Alba többet fizessen a nyersanyagért.

Az Alcoa részvényei több mint 2,5 százalékot estek New Yorkban a délelőtti kereskedésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.