PSZÁF

Lemondott a PSZÁF két alelnöke és a békéltető testület elnöke

Szász Károly, a PSZÁF elnöke június 21-i hatállyal elfogadta a vezetők lemondását, amelyről hétfőn írásban tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt.

2013.06.24 12:15MTI

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) két alelnöke, Sáray Éva és Balogh László, valamint Nadrai Géza, a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elnöke benyújtotta lemondását - közölte a PSZÁF hétfőn.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke június 21-i hatállyal elfogadta a vezetők lemondását, erről hétfőn írásban tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt.

A PSZÁF elnöke június 24-i hatállyal Gázmár Zoárdot, a felügyeleti igazgatóság eddigi ügyvezető igazgatóját nevezte ki alelnökké, aki a PSZÁF elnökének távollétében ellátja az elnök általános helyettesítési feladatait is.

Sáray Évát és Balogh Lászlót 2010. júliusban nevezte ki hat évre a PSZÁF alelnökévé Szász Károly javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök. Nadrai Gézát 2011 február elsejei hatállyal nevezte ki Szász Károly a PBT elnökének.

Az MTI kérdésére Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta: indoklást a PSZÁF nem kíván közölni.

Arra a kérdésre, hogy a távozó vezetők milyen juttatásokra számíthatnak, a szóvivő elmondta: "PSZÁF távozó alelnökei és a PBT elnöke kizárólag a felügyeletről szóló státustörvény által előírt - más hazai független állami hatóságokra vonatkozó törvényi előírásokkal megegyező mértékű - végkielégítésre, illetve felmentési összegre jogosultak, semmilyen egyéb juttatásra nem. Ennek fejében ugyanakkor a távozó vezetőkre - más állami hatóságokkal ellentétben - szigorú korlátozás, úgynevezett "kihűlési időszak" betartása is vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a távozó felügyeleti és PBT vezetők 6 hónapon át semmilyen munkaviszonyt nem vállalhatnak a pénzügyi piacokon, mert ezt a törvény tiltja".

A PSZÁF-ról szóló hatályos törvény rendelkezései szerint a felügyelet elnöke, alelnöke és a PBT elnöke megbízatásának megszűnése esetén felmentési időre és végkielégítésre jogosult. A felmentési idő hat hónap, ez alatt a munkavégzési kötelezettség alól őket mentesíteni kell, és erre az időtartamra hathavi jövedelmükkel megegyező, havonta egyenlő összegben kifizetendő jövedelemre jogosultak.

A felügyelet elnöke, alelnöke, illetve a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke hathavi jövedelmével megegyező végkielégítésre is jogosult, melyet a megbízatás megszűnését követő nyolc napon belül kell megfizetni számukra.

A törvény megjegyzi azt is: ezek a juttatások kizárólag társadalombiztosítási járulék, egészségbiztosítási hozzájárulás, valamint egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék alapjául szolgáló jövedelemnek számítanak.

A kormány június 7-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonásáról szóló törvényjavaslatot, így az indítvány elfogadását követően jogutód nélkül megszűnik a PSZÁF.

Az Európai Központi Bank megkapta előzetes véleményezésre a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a törvényjavaslatot, a tárca sürgős eljárást kért.

Az EKB jellemzően egyhónapos határidővel készíti el jogi véleményeit, de adott esetben kérvényezheti e határidő további egy hónappal való meghosszabbítását. Amennyiben a tagállam sürgős eljárás lefolytatását kezdeményezi, és annak szükségességét elégségesen meg is indokolja, akkor egy hónapnál rövidebb idő alatt is elkészülhet a jogi szakvélemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.