Az államháztartási hiány 3 százalék alá szorítása

Ötmilliárd eurós megtakarítást tervez a francia kormány

Ötmilliárd eurós újabb megtakarításra kérte 2014-re minisztereit Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök pénteken.

2013.03.08 15:31MTI

A kormány korábban évi 10 milliárd eurós megtakarítást irányzott elő mandátumának idejére. A miniszterelnök ezen felül várja el további ötmilliárd euró visszafogását a jövő évre, amely az állami kiadások ötszázalékos csökkentésének felel meg.
   
A tárcavezetőkhöz eljuttatott levelében a kormányfő jelezte, hogy az újabb megtakarítással - amely elengedhetetlen a kormány mozgásterének visszaállításához - lehetővé válik a költségvetési kiadások rendbetétele, miközben a gazdaság versenyképességének megerősítése érdekében meghozott intézkedések finanszírozása is garantált, a munkanélküliség csökkentésére fordított összeg megtartásával és a hátrányos helyzetűek támogatásával egyetemben. Ayrault megerősítette, hogy a kormány alapvető célja az államháztartási egyensúly megteremtése 2017-re, amit elsősorban a kiadások visszaszorításával képzelnek el.
   
Francois Hollande államfő visszautasította, hogy a kiadások visszafogása megszorítást jelentene. "A megszorítás az lenne, ha csökkentenénk a vásárlóerőt, a közszolgáltatásokat, eltörölnénk támogatásokat és gyengítenénk a gazdasági növekedést. Én pedig épp a gazdaság és a növekedés élénkítését akarom, miközben minden szükséges intézkedést megteszünk a deficit csökkentésére" - hangsúlyozta az elnök.
   
A kormányfő szerint a megtakarítás nem fogja érinteni a bérkiadásokat, miután a kormány elkötelezte magát a közszférában dolgozók számának stabilizálása mellett. "A megtakarítások elsősorban a minisztériumok kiadásainak ambiciózus strukturális reformjain fognak nyugodni" - írta a miniszterelnök. Ayrault arra kérte minisztereit, hogy személyesen vállaljanak felelősséget ezekért a reformokért, és ehhez a megtakarítási javaslataikat március vége előtt nyújtsák be a gazdasági minisztériumnak, amellyel áprilisban tárgyalhatnak a részletekről. A miniszterelnök ennek alapján fogja júniusban megállapítani minden egyes minisztérium 2014-es büdzséjét, majd bemutatni a parlamentnek a jövő évi költségvetés vitájában.
   
Az Európai Bizottság Franciaországban a GDP 1,2 százalékos növekedését prognosztizálja jövőre, miközben Párizs a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá szorítását 2013-ról 2014-re akarja halasztani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.