A felesleges banketteknek, utazásoknak vége

A rendőröket is megszorításokra kötelezik Kínában

A kínai rendőrséget is elérték a formalizmus és a bürokrácia elleni intézkedések.

2013.01.16 07:44MTI

A pártvezetők, bírók és katonák után elvben a rendőröknek is búcsút kell mondaniuk a nagyszabású banketteknek, a felesleges külföldi utaknak, a hosszú üléseknek, konferenciáknak - derült ki a közbiztonsági minisztérium friss utasításaiból. 

A rendőrségi vezetőknek alapos ellenőrzéseket kell tartaniuk és kutatást kell végezniük, hogy megismerjék a környezetükben élők gondjait, tisztában legyenek a valós helyzettel - szólított fel a rendőrséget felügyelő tárca. A rendelkezés külön is kitért arra, hogy a jövőben kevesebb hír szólhat magas rangú rendőrtisztek különböző nyilvános rendezvényeken való részvételéről. 

Sajtóbeszámoló csak akkor készülhet, ha az eseménynek valódi hírértéke van, s a rendőri vezetők jelenlétét a helyzet ténylegesen indokolja. A minisztériumi intézkedést a Kínai Kommunista Párt (KKP) politikai bizottságának december eleji ülésén született döntéssel összhangban adták ki. A kínai vezetés akkor határozott a "munkastílus" javításáról és szakított maga is a korábbi formalitások némely hagyományával.
 
A kínai hadsereget érintő hasonló rendelkezések egy részét már szintén decemberben bejelentették. Ezek szerint például a katonákat is eltiltották a luxus lakomáktól, s száműzniük kell a magas rangú tábornokok tiszteletére tartott díszebédekről és vacsorákról a drága kínai pálinkákat. A hivatalos fogadásokról el kell tűnniük a köszöntő transzparenseknek, a vörös szőnyegeknek, a virágkompozícióknak, a díszsorfalaknak, szórakoztató előadásoknak és az ajándékozásnak - határozta meg a Központi Katonai Bizottság.
 
A bizottság tagjai ellenőrző körútjaik alkalmával nem szállhatnak meg a jövőben sem civil, sem katonai luxusszállodákban, bel- és külföldi útjaik időtartamát le kell rövidíteniük, a megkülönböztető jelzést az őket szállító autók csak indokolt esetben használhatják. 

Valamennyi új iránymutatás, rendelet és parancs azt a célt szolgálja, hogy a vezetőkről, a helyi és központi kormánytisztviselőkről, a rendfenntartókról, tehát az államhatalom különböző képviselőiről a közvéleményben általánossá vált negatív képet, a protokoll rangjára emelkedett elburjánzó, visszatetsző kivagyiságot és hivalkodó magatartást és külsőségeket "lefejtsék" az apparátusokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.