"Bajnaiék programja súlyos megszorításokkal járna"

Hiába cáfolják, Rogán csak fújja a magáét

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök és az Együtt 2014 gazdasági programja csak nagyon súlyos lakossági megszorításokkal lenne megvalósítható.

2013.02.20 16:19MTI

Rogán Antal szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a választói mozgalom a különadók és a bankadó megszüntetését, valamint az adójóváírás újbóli bevezetését ígéri, aminek költségvetési egyenlege összesen mínusz 771 milliárd forint lenne. A büdzséből hiányzó pénz pedig még úgy is 600 milliárd forint körül alakulna, ha Bajnai Gordonék az évi négymillió forint feletti jövedelműek esetében beiktatnának egy második, 25 százalék körüli adókulcsot - tette hozzá a kormánypárti frakcióvezető.

A politikus szerint ezt a hiányzó 600 milliárd forintot csakis lakossági megszorításokból pótolhatná Bajnai Gordon. Ha a volt miniszterelnök nem ismerteti - folytatta -, milyen megszorításokat vezetne be, akkor "abból a feltételezésből kell kiindulnunk, hogy (...) ugyanazt fogja csinálni, mint 2009-ben". Ez alapján a "szóba jöhető" lépések között említette a gyes megszüntetését vagy csökkentését, a családi adókedvezmény lefaragását, valamint egységes, értékalapú ingatlanadó bevezetését. Megjegyezte, ha ezen tételek közül bármelyik nem valósulna meg, akkor vagy a személyi jövedelemadót kellene jobban emelni, vagy csökkenteni kellene a béreket és a nyugdíjakat.

Rogán Antal szólt arról is, hogy Bajnai Gordon kormánya szinte mindenben rosszabbul teljesített, mint a jelenlegi kabinet. Példaként említette, hogy 2009-ben érte el a mélypontot a magyar GDP, hiszen hétszázalékos volt a visszaesés, az államadósság ugyancsak Bajnai Gordon kormányzása idején érte el a csúcspontját, az államháztartás hiánya messze nagyobb volt a jelenleginél, míg a foglalkoztatottak száma jóval kevesebb, mint ma.

Hozzátette továbbá, hogy a működő tőke beáramlása 2011-ben és 2012-ben is lényegesen magasabban alakult a 2009-es, 2010-es értéknél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.