4,2 százalék helyett

Szlovénia 3 százalékos államháztartási hiányt tervez

A szlovén parlament elfogadta azt a tervet, hogy jövőre és a rákövetkező évben a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék körüli lehet az idei 4,2 százalék után.

2012.12.07 07:43MTI

A hiánycsökkentést részben az állami szektorban dolgozók bérének csaknem 5 százalékos csökkentésével tervezi elérni a kormány. Ez ellen tiltakoznak a szakszervezetek, amelyek december 21-ére országos sztrájkot hirdettek.

Ugyancsak annak érdekében, hogy az euróövezeti ország önmaga oldja meg pénzügyi gondjait, elkerülve a nemzetközi segítségnyújtást, a parlament a napokban elfogadta a nyugdíjreformot. Az új törvény a jelenlegi 58 évről fokozatosan 65 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, miközben a következő öt évben összesen 1 milliárd euróval csökkentenék a nyugdíjakkal kapcsolatos kiadásokat.

A szlovén gazdaság recesszióban van. A hazai össztermék (GDP) 3,3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest. Szezonális és munkanaphatásoktól tisztított adatok szerint a harmadik negyedévi GDP 0,6 százalékkal volt alacsonyabb a második negyedévinél.

Január-szeptemberben 2,2 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye az előző év első kilenc hónapjához képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.